INSTITUŢII DE DREPT CRITICATE: Experţii cred că CNA şi PA trebuie să fie mai eficiente

Embed:

Activitatea Procuraturii Anticorupţie şi a CNA trebuie să fie mai eficientă. Astfel, cele două instituţii urmează să se concentreze pe investigarea faptelor majore de corupţie, iar cazurile minore ar trebui delegate altor structuri din cadrul MAI şi Serviciului Vamal, pentru a evita consumarea inutilă a resurselor umane și tehnice. De această părere sunt mai mulţi procurori din Lituania, care au vizitat ţara noastră.

După mai multe întrevederi cu conducerea CNA şi a Procuraturii Anticorupţie, procurorul lituanian Margarita Šniutytė-Daugėlienė , a declarat că investigarea cauzelor minore de corupție consumă prea multe resurse umane și tehnice care ar putea fi utilizate în lupta împotriva corupției de nivel înalt.

Şi moldovenii critică activitatea CNA şi a Procuraturii Anticorupţie, de la care aşteaptă acţiuni concrete.

"M-am confruntat cu asta, ştiu cum ei lucrează, nu sunt independenţi, nu am încredere în ei."

De asemenea, oamenii susţin că noile conduceri ale celor două instituţii trebuie să comunice publicului despre măsurile întreprinse în ultima perioadă.

"Acolo tot sunt oameni de treabă, dar sunt conduşi de oameni răi. Şi cred că de atâta nu se face nimic. Probabil şi găsesc vinovaţii, dar mai departe este un lanţ prin care se transmite de la unul la altul."

Solicitat de Publika TV să comenteze părerile experţilor străini, dar şi ale moldovenilor, şeful CNA, Ruslan Flocea, ne-a spus să revenim luni cu un apel.

La rândul său, şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, Eduard Varzar, nu a răspuns la telefon. Ruslan Flocea a fost ales director al CNA de către Parlament, în urma unui concurs organizat de Comisia Juridică Numiri şi Imunități. După această numire, mai mulţi politicieni, dar şi societatea civilă au declarat că CNA a fost pus la cheremul lui Igor Dodon, care, la rândul său, este omul Moscovei.

Alegerea pe criterii politice a lui Focea a fost recunoscută şi de partenerii de alianţă ai lui Dodon. Anterior, Maia Sandu şi-a exprimat regretul că depolitizarea CNA a eşuat. Eduard Varzar ocupă funcţia de şef interimar al Procuraturii Anticorupţie de la începutul lunii iulie, după ce Adriana Beţişor a demisionat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu