INSTABILITATE în estul Ucrainei. Moscova: Ucraina se îndreaptă spre catastrofă

Embed:

(15:41) Uniunea Europeană intenționează să trimită mai mult de 100 de observatori pentru alegerile prezidențiale din Ucraina, la 25 mai. În cursa pentru fotoliul de preşedinte al Ucrainei s-au înscris 21 de candidaţi. 

(15:35)
Rusia, Ucraina şi Ue nu au ajuns la o înţelegere în privinţa liverării gazului. În mai se aşteaptă să mai aibă loc încă două runde de negocieri. Anunţul a fost făcut de către comisarul UE pentru Energie, Guenther Oettinger, la o conferință de presă, după o întâlnire cu reprezentanți ai Federației Ruse și Ucrainei în Varșovia, scrie censor.net.ua.

(15:14)
În Slaveansk a fost restabilită circulaţia trenurilor. Totuşi, treurile sunt păzite de oameni înarmaţi. 

(14:46) Moscova consideră că operaţiunea militară de la Slaviansk duce Ucraina spre "catastrofă". Rusia a denunţat lansarea unei operaţiuni militare împotriva insurgenţilor proruşi din oraşul Slaviansk. "Folosirea forţei militare împotriva propriului popor duce Ucraina spre o catastrofă", a comunicat Ministerul rus de Externe.

(14:02) Veaceslav Ponomariov liderul separatiştilor din Slaveansk, într-un mesaj video, a declarat că lupta dintre grupările proruse şi armata Ucrainei se va încheia astăzi. VEZI VIDEO AICI.

(13:34) 
Ministrul ucrainean de Interne a declarat că schimbul de focuri a încetat, dar operaţiunea antiteroristă continuă.

(13:09) 
Separatiştii proruşi au preluat controlul asupra gării din Doneţ.Circulaţia feroviară a fost suspendată, potrivit purtătorului de cuvânt al întreprinderii Căile Ferate din Doneţk.

(12:17)
Potrivit informaţiilor oferite de ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, doi militari şi-au pierdut viaţa, mai mulţi au fost răniţi, iar 10 puncte de control instalate ilegal de către militanţi în localitate au fost distruse.

(09:45) Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării: Stabilitatea va fi restabilită în regiune numai dacă operaţiunea Kievului va fi realizată rapid şi cu puţine victime. Nimeni nu are nicio obligaţiune să intervină militar în conflict de partea Ucrainei. Din acest motiv, este exclus ca vreo ţară occidentală să-şi trimită soldaţii în Ucraina. 

(09: 35) Ruslan Şevcenco, doctor în istorie: Rusia încearcă să-şi restabilească influenţa şi controlul în regiunile de est ale Ucrainei. Pentru Moscova este important să controleze regiunea
din cauza rezervelor de gaze de şist din zonă. Acest combustibil alternativ poate reduce influenţa Kremlinului asupra Ucrainei, care este dependentă de gazul rusesc.

(09: 29) Directorul Centrului de Resurse în domeniul Drepturilor Omului, Sergiu Ostaf: Acţiunile ferme ale autorităţilor, chiar dacă sunt întârziate, sunt absolut justificate şi trebuie duse până la capăt. Se observă că grupurile separatiste sunt foarte bine dotate cu armament şi sunt coordonate de experţi militari ruşi. Dacă autorităţile nu se impun rapid, influenţa acestor grupuri se va extinde, iar numărul victimelor va creşte.

(09:25) Trupele ucrainene au cucerit nouă puncte de control ale separatiştilor din Slaveansk. Detaliile despre operaţiunea antitero au fost anunţate de către ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov.

Avakov afirmă că separatiştii au în dotare artilerie grea, rachete antitanc şi antiaeriene şi au doborât cel puţin un elicopter. Pilotul unui elicopter de luptă a fost ucis, iar Avakov afirmă că de partea separatiştilor sunt mercenari.

Oficialul le-a cerut locuitorilor din oraşele Slaveansk şi Kramatorsk să nu iasă în stradă. Totodată, el a declarat ca în scurt timp va fi suspendată circulaţia feroviara în Slaveansk, iar traficul rutier a fost redus la minim. Autorităţile ucrainene le cer teroriştilor să elibereze ostaticii, să depună armele şi să elibereze sediile administraţiilor guvernamentale.

Potrivit separatiştilor, militarii ucraineni au lansat atacuri concomitente asupra tuturor punctelor de control, amplasate în jurul oraşului Slaveansk.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu