Inspectori de patrulare, reţinuţi pentru corupţie. Cum îşi negociau mita: "Eşti păţan talkovîi, arăţi normal b..." (VIDEO)

Embed:

Trei inspectori de patrulare, dintre care un comandant de grupă din Regimentul de Patrulare nr.2 Bălți al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii SPIA. Cei trei sunt acuzaţi de corupere pasivă. 

Potrivit anchetei, inspectorii de patrulare activau pe un drum public, la intrarea într-un sat din raionul Fălești. Acolo stopau mijloace de transport, invocând că șoferii ar fi condus în stare de ebrietate. După mai multe discuții și "negocieri", manifestând un comportament neetic și folosind un limbaj licențios, polițiștii cereau între 1.000 și 10.000 de lei, atât în lei cât și în euro.

În schimbul banilor estorcați, inspectorii de patrulare nu dădeau curs documentării cazurilor de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Mai mult decât atât, s-a constat că șoferii care erau stopați fiind suspectați de conducere în stare de ebrietate, erau supuși, în mod selectiv, testului de alcoolemie cu un aparat alcooloscopic neidentificat.

În urma perchezițiilor în automobilele de serviciu, oficiile și domiciliile figuranților, au fost confiscaţi bani, precum și alte probe care confirmă comiterea faptelor prejudiciabile.

Inspectorii de patrulare implicați au fost reținuți pentru 72 de ore. 

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8000 u.c., cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 7 la 10 ani.

PUBLIKA.MD aminteşte că președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a cerut repetat să fie oprite abuzurile inspectorilor de patrulare asupra șoferilor. Potrivit lui, unii ofițeri folosesc pretexte inventate de a opri mașinile și de a sancționa conducătorii. Plahotniuc a solicitat Ministerului de Interne să verifice de ce au apărut din nou aceste abuzuri și să-i sancționeze pe cei responsabili.

Liderul democraților a mai cerut ca pe site-ul Ministerului de Interne să fie publicate campaniile poliției de patrulare, inclusiv tematica, zona și perioada desfășurării.

Totodată, Vlad Plahotniuc a declarat că va fi creat Centrul de coordonare în domeniul siguranței rutiere care va veni cu un plan de acțiuni pentru a reduce numărul de accidente pe drumurile naționale.

De la începutul anului, în țară s-au produs aproape 680 de accidente, în care au murit 84 de persoane, iar 794 au fost traumatizate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu