Insecticidul BI-58. Cum se vinde în Moldova substanţa care a dus la otrăvirea elevilor din Cuizăuca

Embed:

Insecticidul de tip BI-58 vândut, în ţara noastră, în recipiente de plastic mai mici sau mai mari de un litru, ar putea fi contrafăcut. Producătorul substanţei chimice, care a provocat intoxicarea elevilor de la liceul "Ion Creangă" din satul Cuizăuca, raionul Rezina, susţine că otrava nu a fost niciodată comercializată în fiole.

Cu toate acestea, flacoanele pot fi cumpărate cu uşurinţă de la tarabele cu produse agricole din pieţele din Capitală. 

Insecticidul BI-58 este utilizat pentru combaterea dăunătorilor de culturi cerealiere, legume şi livezi. 

Substanţa chimică a început să fie vândută, pentru prima dată, în ţara noastră în aprilie 2010. Autorizaţia este oferită pentru o perioadă de şapte ani.

Potrivit producătorilor, în prezent, doar patru companii au dreptul să importe insecticidul BI-58 şi nicio firmă nu are permisiunea de a reambala produsul

"Ceea ce este ambalat în ambalaje mai mici sau mai mari nu este făcut sub acordul nostru. La aceste fiole care se vând în ambalaje mici eu cred că ei nu pot să propună niciun certificat", a declarat Ion Scutaru, reprezentantul unei companii producătoare de insecticid BI-58.

O fiolă de cinci mililitri de BI-58 este vândută în Piaţa Centrală cu 10 lei. Comercianţii nu pot însă prezenta niciun certificat de calitate. Totodată, în pieţe, otrava poate fi găsită în diverse tipuri de ambalaje.

În timp ce unii comercianţi au recunoscut că nu au voie să vândă insecticidul de tip BI-58 în ampule, alţii susţin contrariul. Cei mai mulţi păstrează substanţa toxică în buzunare sau ascunsă sub haine.

În magazinele specializate, substanţa chimică este vândută în recipiente de un litru, din plastic.

Pe piaţă sunt 16 tipuri de insecticid, care conţin dimetoat, o substanţă activă utilizată la fabricarea insecticidului BI-58.

PUBLIKA MD antenționează: Cei care folosesc otrava, trebuie să poarte, în mod obligatoriu, echipamente de protecţie, deoarece substanţa dăunează grav sănătăţii.

Citește și Confirmat! Elevii din satul Cuizăuca s-au intoxicat cu insecticid

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu