Inovaţie în sistemul public de asigurări sociale. Circa 2.000 de pensionari din ţară beneficiază de pensie anticipată

Aproape 2000 de pensionari din toată ţara beneficiază de pensie anticipată. Este o inovaţie în sistemul public de asigurări sociale care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2017.

Pentru a beneficia de o astfel de pensie, beneficiarii trebuie să aibă 60 de ani împliniţi şi un stagiu de cotizare de 33 de ani şi şase luni.

Astfel, dacă bărbaţii deja primesc pensii anticipate, atunci femeile vor putea beneficia de ele abia din 2022.

Pensia anticipată se achită integral asemenea unei pensii obişnuite. Persoana poate munci şi primi pensia consecutiv. Mărimea medie a pensiei anticipate este de 2300 de lei.

"Ea a fost introdusă după examinarea atât a experienţei altor state cât şi din motivul că posibilitatea de a solicita şi de a primi anticipat pensie pentru limită de vârstă, de fapt este o asigurare cu mijloace financiare suplimentare", a declarat Nelia Rusu, şefa Direcţiei politici de asigurare sociale Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Majoritatea persoanelor care au solicitat astfel de pensii sunt bărbaţi, deşi de pensia anticipată pot beneficia şi femeile începând cu 2022, când vor împlini 60 de ani.

"Legea prevede că pensia anticipată poate fi stabilită anticipat cu cel mult trei ani anticipat vârstei standard de pensionare de 63 de ani, adică poate fi stabilită începând cu vârsta de 60 de ani. Acest drept femeile îl vor putea realiza în timp odată cu creşterea vârstei generale de pensionare", a declarat Svetlana Vecvert, şefa direcţiei control CNAS.

Moldovenii salută iniţiativa autorităţilor şi spun că pensia anticipată este o susţinere considerabilă pentru o bătrâneţe liniştită.

"M-am informat, fiindcă se apropie şi vârsta mea pensionară şi de atâta. Şi ştiu căci am colegi de serviciu de acum au apelat la metoda asta, la modificarea legislaţiei şi primesc de acum pensie."

"Să primeşti pensia pentru anii cotizaţi înainte de a ieşi la pensie, la aşa ceva nici să visăm nu puteam. Cât mă priveşte pe mine, eu deja am un stagiu de 30 de ani de muncă, aşa că pentru mine este o noutate bună."

"Eu cred că e o chestie aprobabilă. Îi clar că e o susţinere."

Pensia pentru limita de vârstă va putea fi recalculată odată cu atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani atât a bărbaţiilor, cât şi a femeilor. În Republica Moldova sunt 712 mii 543 de pensionari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu