Iniţiativa unui deputat PDM: Operaţiile pacienţilor moldoveni, care pot fi efectuate doar în străinătate, plătite din bugetul CNAM

Embed:

Operaţiile pacienţilor moldoveni, care pot fi efectuate doar în străinătate, ar putea fi plătite din bugetul Comisiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Cu o astfel de iniţiativă legislativă vine fostul ministru al sănătăţii, Ruxanda Glavan, care urmează să o propună votului în parlament.

Deputatul democrat spune că anual, CNAM dispune de 80 de milioane de lei rezervă, bani care nu sunt cheltuiţi şi ar putea în schimb salva vieţile moldovenilor.

Liliana Moiseev este profesoară de clasele primare. Anul trecut, femeia a aflat că suferă de o boală gravă. Femeia susţine că a ajuns la o clinică din Istanbul, după ce a urmat două cure de chimioterapie în ţară, însă fără rezultat.

"Am avut ocazia să aflu de la lumea care se tratează acolo, cineva din Ucraina că cheltuielile suportate pentru intervenţiile în Istanbul sunt suportate de către stat, de către poliţa lor de asigurare pentru noi a fost o mirare", a declarat Liliana Moiseev.

Până la Istanbul, drumul a fost unul greu, pentru care a încercat să adune banii necesari, 40 de mii de dolari, de la oamenii cu inimă mare.

Femeia recunoaşte că fără donaţii, nu ar fi apucat să păşească în noul an şcolar: "Am făcut şi concerte de caritate în care lumea bună a sărit în ajutor".

Ca Liliana sunt sute, poate mii de pacienţi, a căror şansă la viaţă este furată de eşecul de a aduna suma necesară pentru intervenţia exclusivă de peste hotare.

Administratoarea uneia dintre cele mai mari platforme de caritate susţine că zilnic primeşte cel puţin câte 10 scrisori din partea pacienţilor disperaţi. Din cauza numărului mare de cazuri se reduce din eficienţa altora, prin urmare împărţim donaţii mici pentru mulţi bolnavi şi sunt puţini pacienţi care ajung să strângă suma necesară.

"Dacă sincer am văzut foarte multă lume disperată, lume care îşi vinde casa, masă ca să-şi salveze copiii, unele mame ne rugau să-i ajutăm să-şi vândă organele doar ca să-şi salveze copiii. Există multă lume disperată, din păcate care îşi găseşte salvarea doar peste hotarele ţării. Atâta timp cât medicina la noi nu este dezvoltată, statul măcar să-i ajute pe pacienţii care îşi găsesc salvarea peste hotarele ţării", a declarat  Svetlana Sainsus, administrator site de caritate.

Ruxanda Glavan spune că ideea elaborării unui astfel de proiect i-a venit, după ce a observat că fenomenul de caritate ia amploare pe reţelele de socializare, iar moldovenii îşi salvează reciproc vieţile, prin donaţii. Potrivit proiectului, CNAM ar urma să achite anual intervenţiile chirurgicale din străinătate pentru 200 de pacienţi.

"Ideea este că nu toate serviciile medicale să fie posibil de solicitat în străinătate, ci doar cele care din anumite motive la moment nu pot fi prestate de serviciul naţional de sănătate", a punctat Ruxanda Glavan, deputat PDM

Lista operaţiilor care vor fi acoperite din bugetul CNAM, ar urma să fie întocmită de Guvern, dacă proiectul va fi votat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu