Iniţiativa PDM de modificare a Constituţiei privind vectorul european, un proiect binevenit

Embed:

Iniţiativa Partidului Democrat de a consfinţi în Constituţie faptul că vectorul european este o prioritate naţională este un proiect binevenit care trebuie dus la bun sfârşit. Declaraţia aparţine invitaţilor emisiunii Fabrika de aseară.

"Îmi amintesc că în anul 2016, preşedintele, Nicolae Timofti, de asemenea a venit cu o propunere sau cu în gând în această direcţie şi ar fi bine ca odată această propunere, pentru că încă nu-i putem spune o iniţiativă constituţională, această propunere să fie finalizată", a declarat Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice al AŞM. 

Deputatul PD Sergiu Sîrbu a menţionat că iniţiativa trebuie supusă unor consultări publice şi dezbătută cu societatea.

"Această iniţiativă este doar la un început. Încă nu este vorba despre un proiect, nu există un proiect. Este o propunere şi este o iniţiativă care va fi dezbătută foarte larg în societate, în toate mediile academice, cu expertiza internaţională şi comunicarea, inclusiv în teritoriu cu oamenii", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.  

Iniţiativa de modificare a Legii Supreme, prin care integrarea în UE trebuie să devină o normă constituţională, a fost anunţată marţi de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Liderul acestei formaţiuni a reamintit că, încă în 2014, Curtea Constituțională a constatat că orientarea spre spațiul european este un element definitoriu al identităţii constituţionale a Moldovei.

Pe aceeaşi temă