INIŢIATIVĂ CONTROVERSATĂ. Başcanul Vlah vrea alt statut pentru procurorul autonomiei

Embed:

Modificările propuse de başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la Legea cu privire la Procuratură vor fi examinate la şedinţa Adunării Generale a Procurorilor. Anunţul a fost făcut de președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, după ce documentul a ajuns pentru examinare la instituţia pe care o conduce. 

"Nu s-a dat curs examinării, dat fiind faptul că nu au fost conform rigorilor legale, adică cum, de fapt, se face aviz la un proiect de lege. Nu a fost discutat nici la Adunarea Generală, dar aceasta este o etapă pentru a fi avizat un proiect", a spus ANGELA MOTUZOC, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor.

Potrivit modificărilor, propuse de Irina Vlah, procuratura Gagăuziei să deţină statut de persoană juridică, iar procuraturile raioanelor Comrat, Vulcăneşti şi Ceadîr-Lunga să se subordoneze procuraturii regiunii şi nu Procuraturii Generale, aşa cum este în prezent. În același timp, Irina Vlah vrea ca procurorul autonomiei să facă parte din conducerea Procuraturii Generale, având drepturi egale, în acest sens, cu procurorul general și adjuncții acestuia.

Totodată, dacă în prezent, Consiliul Superior al Procurorilor are ultimul cuvânt în privinţa candidaturilor desemnate de către Adunarea Populară, atunci potrivit proiectului de lege al başcanului, CSP va avea dreptul să respingă doar o singură dată canditatul propus de legislativul regional şi va fi obligat să îl accepte în cazul în care candidatul respins va fi înaintat repetat de către deputaţii de la Comrat. Documentul a fost criticat dur de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, care au spus că prin acest proiect se încearcă "federalizarea instituţională" a procuraturii şi că ar putea urma şi alte provocări de acest gen pentru a testa reacţia autorităţilor centrale.

Şi mai mulţi politicieni s-au expus împotrivă acestei iniţiative, pentru că astfel, în opinia lor, în ţara noastră ar exista două procuraturi generale: una la Chișinău și alta la Comrat, un lucru inadmisibil. Pe de altă parte, deja fostul deputat socialist care recent a devenit preşedinte al Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, a spus că susţine propunerea legislativă a acesteia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu