Inima Moldovei, mai caldă şi mai deschisă decât de obicei. FOTOREPORT de la Hramul oraşului Chișinău

Embed:

Chişinăul, oraşul din inima Moldovei şi capitala ţării noastre este astăzi mai cald şi mai deschis decât de obicei. Şi asta deoarece aici este celebrat Hramul, una dintre cele mai aşteptate sărbători la moldoveni. Meşterii populari şi-au expus lucrările pentru locuitorii şi oaspeţii urbei, artiştii încântă publicul cu cele mai frumoase piese, iar mesajele de felicitare au venit din toate colţurile lumii. 

Sărbătoarea a început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, după care primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, i-a felicitat pe locuitorii orașului cu ocazia hramului.

"M-am rugat pentru sănătatea noastră, a fiecăruia, pentru binele nostru. M-am rugat şi pentru cei care stau în piaţă, ca să nu îngheţe în corturi. M-am rugat şi pentru cei rătăciţi din faţa Parlamentului ca să-i aducă Dumnezeu pe calea cea dreaptă", a spus primarul oraşului Chişinău.

După mesajul de felicitare, primarul a mers în scuarul catedralei, unde le-a făcut cinste cu vin oamenilor prezenţi la eveniment.

Mesaje de felicitare pentru oamenii din Chişinău au venit şi din partea mai multor primari, din România, Austria, Elveţia, Danemarca, Rusia, Ucraina şi Belarus.

"Chişinău este un oraş foarte frumos. Este un oraş cu oameni foarte simpatici", a declarat primarul din Elveţia, Marianne Holingher.

"Vă doresc tututror multă sănătate şi îmi doresc să vin la Chişinău şi să spun că sunt cu adevărat în România", a spus primarul oraşului Simleul-Silvaniei din România, Septimiu Turcaş.

Hramul oraşului Chişinău este celebrat în ziua în care creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Sute de enoriași au asistat la un serviciu divin, oficiat de mitropolitul Moldovei, Vladimir.

"Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar Maica Domnului să vă ocrotească de tot răul", a zis ÎPS Vladimir.

Tradițional, fiecare pretură și-a amenajat câte un pavilion pe bulevardul Ștefan cel Mare. 

"Luând în considerare că mulţi dintre locuitorii Chişinăului s-au născut la sat, am decis ca să le aducem aminte oaspeţilor de casa părintească. Modelul acestei case l-am construit împreună cu colegii de la Întreprinderea Spaţii Verzi. El a fost realizat în stil popular", a explicat pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan.

Iar meșterii populari și-au expus lucrările. 

Sărbătoarea nu este sărbătoare fără muzică şi bucate alese. 

Oraşul Chişinău împlinit 579 de ani de la prima atestare documentară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu