ÎNGRIJORĂTOR: Primăvara timpurie, PERICULOASĂ pentru unii bolnavi

Primăvara timpurie din acest an, care încalcă practic toate regulile calendaristice şi meteorologice, poate avea impact negativ asupra sănătăţii oamenilor. Cardiologii afirmă că, în mod special, la asemenea perturbaţii climaterice sunt sensibile persoanele cu maladii ale sistemului cardiovascular şi cele cronice, notează moldpres.md.

Potrivit specialiştilor, cei mai sensibili la schimbările climatice sunt persoanele care acuză boli de inimă, vase sangvine, oncologice, cele cu probleme de tensiune arterială, neurologice, alergice, precum şi toţi pacienţii cu maladii cronice, indiferent de clasificare. Din aceeaşi categorie fac parte şi oamenii în etate.

"În perioada neconformităţilor meteorologice, când se schimbă brusc un anotimp cu altul, sau în genere este exclus din calendarul biologic, diagnosticările oamenilor din grupurile de risc pot fi acutizate" au afirmat medici de la un centru de sănătate din capitală.

Surse statistice internaţionale susţin că cele mai multe infarcte s-au produs anume în perioade de anomalii climatice, cu tendinţă spre încălzire anormală.

În acelaşi timp, medicii susţin că în acest caz pot fi luate nişte măsuri de prevenţie. "În aceste perioade, este indicat de redus eforturile fizice, se recomandă respectarea întocmai a prescripţiilor medicale, renunţarea la produse dăunătoare, inclusiv fumatul şi consumul excesiv al băuturilor alcoolice".

În acelaşi timp, specialiştii semnalează mai multe date specifice unei crize meteorologice. Bunăoară, temperatura medie a aerului în anul 2019 a constituit, pe teritoriul Republicii Moldova, +10,6 +12,6 grade Celsius, depăşind norma cu valori între 2,1 și 3,2 grade Celsius. Serviciul Hidrometeorologic de Stat susține că aceste temperaturi reprezintă un record, pe o mare parte a teritoriului ţării, semnalându-se pentru prima dată asemenea valori din toată perioadă de observaţii.

Totodată, sinopticienii internaţionali afirmă că "prima lună a anului 2020 a fost cea mai călduroasă din ultimii 141 de ani", dar şi că "tot anul va fi extrem de călduros".

Un nou record de temperatură a fost înregistrat şi în Antarctica, după ce cercetătorii au notat o temperatură de aproape 21 de grade Celsius la Polul Sud. Meteorologii susţin că aceste recorduri sunt "incredibile şi anormale". În timp ce temperaturile din Antarctica estică şi centrală au rămas relativ stabile, în vestul continentului ele cresc în mod accelerat, iar oceanele în curs de încălzire afectează stabilitatea gheţarilor.

loading...

Lasă un comentariu