ÎNGRIJORĂTOR! Încălzirea globală, un factor ce contribuie la răspândirea rapidă a virusului Zika

Virusul Zika va ajunge curând, probabil în această vară, în Europa și Statele Unite ale Americii, iar pentru oamenii de știință, un lucru este sigur: extinderea acestui tip de virus purtat de țânțari este de așteptat să se accelereze odată cu încălzirea globală, scrie Agerpres.

"Schimbările climatice au contribuit la răspândirea țânțarilor", a subliniat Moritz Kraemer, care studiază la Universitatea din Oxford dinamica maladiilor infecțioase vehiculate de două specii aflate actualmente în centrul atenției.

Astfel, Aedes aegypti, țânțarul care transmite febra galbenă este și vectorul principal de transmitere a virusului Zika. Acest virus, despre care s-a știut până acum puține lucruri, s-a răspândit în Brazilia, Columbia și Caraibe de la sfârșitul anului 2014, generând malformații congenitale și severe tulburări neurologice la unii adulți.

A două specie, Aedes albopictus (țânțarul tigru), venită din Asia de Sud-Est, a colonizat sudul Europei în 20 de ani, cauzând febra Dengue și Chikungunya, care poate provoca febră, durere de cap, dureri și, în unele cazuri, chiar moartea.

Testele de laborator au arătat că Aedes albopictus poate răspândi, de asemenea, și Zika. Virusul a mai fost găsit la această specie de țânțari în Africa, în special în Gabon.

"Pericolul este de a vedea virusul Zika în Europa vara viitoare", spune Anna-Bella Failloux, virusolog la Institutul Pasteur din Paris.

"Am văzut deja acest scenariu realizându-se în 2010, cu Dengue și Chikungunya", își amintește specialista în laboratorul său, în timp ce un asistent așează șoareci albi de laborator, adormiți, într-un acvariu plin de țânțari înfometați.

Virusul se răspândește în noi zone atunci când un țânțar infectează un om, dacă, de exemplu, "cineva care își petrece vacanța în America de Sud este mușcat și infectat cu Zika", a explicat Failloux. Dacă el a revenit în Europa în decurs de o săptămână și este din nou înțepat, de data aceasta de Aedes albopictus, virusul poate găsi brusc vectorul.

Iar încălzirea globală agravează situația, deoarece țânțarii devin infecțioși mai repede sub influența căldurii. După contaminare, virusul, conținut inițial în sistemul său digestiv, revine în saliva insectei mai rapid și astfel infectează oamenii mușcați.

"La temperaturi mai ridicate, acest timp se scurtează", crescând riscul ca țânțarul să transmită boala înainte de a muri (un țânțar trăiește, în medie, zece zile, nota editorului)", a declarat Lyle Petersen, cercetător la Centrul Național de Boli Infecțioase de la Fort Collins (Colorado).

În același mod, țânțarii se reproduc în număr mai mare, deoarece încălzirea accelerează incubația ouălor: dacă temperatura aerului trece de 25 până la 28 de grade Celsius, durata se scurtează de la două săptămâni la zece zile.

Și apoi virusul însuși prosperă mai bine atunci când este cald.

Cu toate acestea, dereglarea climatică nu este singurul factor de dezvoltare a acestor maladii și nici măcar cel principal astăzi, au arătat oamenii de știință.

Schimburile umane și comerciale en-gros contează și ele, iar mondializarea contează chiar mai mult, consideră Herve Zeller, responsabil al Centrului european de prevenire a bolilor.

Deci, pentru moment, în absența unui vaccin sau remediu, cel mai bun mod de a opri răspândirea acestor boli este de a evita mușcătura de țânțar, recomandă experții, cu ajutorul insecticidelor sau plaselor de țânțari.

Experimente cu țânțari modificați genetic sunt de asemenea în curs de desfășurare în Brazilia și Florida.

O strategie este eliberarea de masculi sterili. O altă metodă este "favorizarea imunității femelelor" (singurele care înțeapă) împotriva acestui virus pentru a nu se transmite, a explicat Failloux.

Cercetătorul și confrații săi au dezvoltat în laborator o femelă din specia țânțarului tigru imunizată împotriva Zika. Dar, în acest stadiu, nu este încă suficient de puternică pentru a rezista în viață în natură și moare foarte repede.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu