ÎNGRIJORĂTOR! Adevăratul motiv pentru care te trezeşti în timpul nopţii sau ai insomnii

Dacă ai probleme cu somnul, te întorci de pe o parte pe alta în fiecare noapte și nu poți adormi, ai face orice altceva decât să dormi sau dormi foarte puțin în fiecare noapte, este momentul să îți pui câteva întrebări. 

Studiile arată că somnul, pe lângă alimentație și exerciții fizice, este un factor în menținerea sănătății, prevenirea bolilor și controlul greutății. Asta datorită unui hormon, pe nume cortisol, care controlează ritmul în care se desfășoară metabolismul tău. Atunci când cortisolul suferă dezechilibre, același lucru se întâmplă și cu sănătatea ta, scrie rtv.net. Iar asta o resimți din plin.

Glandele tale lucrează de zor pentru a menține echilibrul. Ele sunt responsabile de greutatea corpului, moderând și modul în care reacționezi la stres. Ele mențin și un nivel normal al zahărului din sânge, controlând și inflamațiile. De aceea este foarte important să ai un program normal de dormit și trezit, pe care să îl respecți zilnic.

Când totul este echilibrat, glanda pineală produce melatonină care devine activă după-amiaza târziu și seara, ajutându-te să dormi bine și permițând cortisolului să scadă, astfel încât să te simți calm și relaxat seara.

Atunci când ești sănătos și echilibrat, adormi repede și dormi bine. Dar atunci când nivelul de cortisol este mare, te vei simți foarte obosit, vei vrea să dormi, dar nu poți. Sau poți adormi noaptea târziu, ceea ce nu face deloc bine organismul tău.

Stresul poate afecta ciclurile tale de dormit în multiple feluri, creând și mari dezechilibre, pe care este foarte greu să le redresezi sau să le anihilezi. Stresul de la muncă, grijile, problemele din familie, mâncarea de tip junk food sau un stil de viață toxic pot duce la dezechilibre hormonale și pot genera boli.

Acordă mai multă atenție somnului și modului în care privești lucrurile și problemele din viața ta. Încearcă să fii mai relaxată și să suplimentezi cu exerciții fizice și mâncare sănătoasă. Te vor ajuta să îți recapeți somnul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu