Ingrediente PERICULOASE conținute de produsele cosmetice

Parabeni. Sunt utilizați pe scara largă în produsele cosmetice drept conservanți sintetici care previn dezvoltarea bacteriilor, a microbilor și a mucegaiului. Oricât de bine sună în teorie, în realitate, parabenii sunt absorbiți prin piele, fiind identificați în probele de biopsie ale tumorilor mamare.

Aceștia sunt folosiți în săpunuri, paste de dinți, șampoane și geluri de duș, în creme și în deodorante. Pot fi găsiți, de asemenea, în unele produse alimentare și farmaceutice.

Coloranți sintetici. Culorile sintetice utilizate pentru a înfrumuseța aspectul produselor cosmetice sunt derivate, de regulă, din gudron de petrol sau cărbune și conțin săruri de metale grele, care se depozitează sub formă de toxine în piele, provocând iritații.

Mai mult, există studii potrivit cărora coloranții artificiali ar fi agenți cancerigeni, dar și că ar duce la dezvoltarea ADHD la copii.

Parfum. Majoritatea produselor cosmetice – apa de parfum, balsam, șampon, creme - conțin parfumuri, care le fac mai placute, mai atrăgătoare. La aceste parfumuri se ajunge printr-o combinație de ingrediente chimice menite să imite o anumită aromă.

Tocmai aceste combinații nasc reacții care pot cauza alergii, erupții cutanate, amețeli, dureri de cap sau probleme respiratorii. De asemenea, parfumurile pot produce dezechilibre hormonale și pot afecta fertilitatea.

Ftalați. Reprezintă un grup de substanțe chimice utilizate într-o gamă largă de produse cu rolul de a crește flexibilitatea materialelor plastice.

Principalii ftalați din produsele cosmetice și produsele de îngrijire personală sunt dibutil, utilizat cu precădere în lacul de unghii, și dimetil, utilizat în parfumuri, în loțiuni de corp, în creme hidratante și în fixativul de păr.

Ftalații perturbă funcționarea sistemului endocrin și au fost legați de un risc crescut de cancer la sân, de dezvoltarea prematură a sânilor la fete și de malformații congenitale.

Triclosan. Este un agent chimic antimicrobian, antibacterian și conservant utilizat pe scară largă în produsele cosmetice. Acesta afectează sistemul endocrin - în special tiroida și hormonii de reproducere - și este iritant pentru piele. Există dovezi care arată faptul că utilizarea triclosanului dezvoltă rezistența la antibiotice.

Tricolsanul poate fi găsit în pasta de dinți, în săpunuri antibacteriene și în deodorante.

Formaldehida. Este un ingredient chimic folosit ca dezinfectant și conservant. Aceasta se gasește în creme, săpunuri, deodorante, oja, rimeluri.

Formadelhida este potențial cancerigenă, putând provoca cancer nazal și nazofaringian. Poate afecta ochii, pielea, plămânii și favorizeaza apariția durerilor de cap, a insomniilor, a alergiilor, putând inclusiv provoca crize de astm.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu