Îngheţurile din primăvară au compromis complet recolta de coarne din anul acesta

Embed:

Moldovenii vor duce dorul tradiţionalului lichior din coarne anul acesta, dar şi compotului din aceste fructe. Îngheţurile din primăvară au compromis complet recolta, iar pomuşoarele dulce-acrişoare nu vor ajunge pe tarabele din pieţe. Fermierii explică situaţia prin faptul că vremea rea a împiedicat polenizarea florilor. 

Iurie Stratan are o livadă de corni, pe care a sădit-o acum 15 ani şi care se întinde pe o suprafaţă de patru hectare. Este singura plantaţie de corni altoiţi din ţară. În livadă sunt peste 20 de soiuri de fructe.

"Acesta este soiul Ş 11, el încă e verde, e un soi extraordinar, dulceaţa din el se fac ca iantariu, de frumoasă şi dulce. E păr adevărat şi este foarte, foarte gustos, o să fie copt unde va în două săptămâni", a spus fermierul Iurie Stratan. 

Totuşi, deja al doilea an consecutiv, agricultorul nu se poate bucura de rodul muncii sale.

"Roada este foarte puţină, a fost foarte bine înflorit, extraordinar de bine a înflorit, însă perioada a fost destul de rece, ploiasă, polenul nu s-a copt, deci rezultatul este care este", a mai spus fermierul.

Fermierul spune că au fost ani în care a reuşea să strângă şi 15 tone de coarne, pe care le exporta în Polonia.

"Noi suntem tot timpul optimişti, suntem în aşteptare ştim că oricum dacă nu anul aceste la anu, şi cred că roada oricum o să fie", a mai spus agricultorul Iurie Stratan. 

Un kilogram de coarne costă în jur de 25 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu