Înghesuială mare pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Numai din partea Guvernului, 23 de persoane s-au înscris la concurs

Embed:

Concurenţă mare pentru fotoliul de judecător al Curţii Constituţionale. 42 de persoane s-au înscris la concursurile pentru funcţiile vacante organizate de Guvern, Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii, care vor numi câte doi judecători.

Pe listele de la Guvern şi Parlament s-au înscris - 23 de candidaţi, iar pe cea a Consiliului Superior al Magistraturii, 14 persoane. Şase dintre ei se regăsesc pe toate cele trei liste.

Printre ei, Vladimir Grosu, fost ministru al Justiţiei în 2015 şi Domnica Manole, judecătoare exclusă din sistem, care a candidat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Electoral "ACUM". Fosta judecătoare a figurat într-un dosar penal, dar a fost achitată la o lună după ce puterea a fost preluată de Alianţa Kozak PSRM-ACUM.

Domnica Manole a fost cercetată penal în 2016, după ce, în calitate de magistrat al Curţii de Apel Chişinău, a adoptat o hotărâre în care a obligat abuziv Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum, la iniţiativa Platformei "Demnitate şi Adevăr".

Alte şase persoane candidează pe listele a două instituţii. Profesorul universitar Teodor Cârnaţ s-a înscris la concursurile organizate de Parlament şi de Consiliul Superior al Magistraturii. În 2017, Cârnaţ și-a dat demisia din funcția de membru al CSM după ce a picat testul poligraf la concursul pentru ocuparea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate.

Pe listele CSM şi pe cea a Parlamentului figurează şi Tatiana Răducanu, fost magistrat la CSJ şi la Curtea de Apel Chişinău.

Bloggerul Eugen Luchianiuc a scris că Răducanu este mătuşa lui Alexandru Machedon, unul dintre cei generoşi sponsori ai PPDA şi un apropiat al lui Andrei Năstase.

În campania electorală pentru alegerile locale de anul trecut, Machedon a fost şeful staff-ului electoral al liderului PPDA.

Cele şase fotolii de judecător ai Curţii Constituţionale au rămas vacante după ce toţi magistraţii au demisionat la sfârşitul lunii iunie.

Lista candidaților:

1. Arseni Alexandru

2. Străisteanu Doina Ioana

3. Potîrniche Oleg Petru

4. Strulea Maria

5. Postica Alexandru

6. Petrache Mihail

7. Roșca Nicolae

8. Corj Mihai

9. Secrieru Rodica

10. Manole Domnica

11. Coca Andrei

12. Cimil Dorin

13. Gafton Mihail

14. Serbenco Eduard

15. Guștiuc Andrei

16. Grosu Vladimir

17. Șova Liuba

18. Rusu Eugen

19. Groza Andrei

20. Buruiană Mihail

21. Arabadji Nina

22. Boișteanu Eduard

23. Pavel Dumitru.

Dosarele de participare au fost depuse în perioada 2 – 14 iulie.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, instituţia se compune din şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu