INFORMAŢII DE ULTIMA ORĂ despre ce se întâmplă în ţară în urma NINSORILOR ABUNDENTE

Embed:

(UPDATE 15:00) Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi şedinţa operativă în legătură cu starea nefavorabilă a vremii din ultimele două zile.

Detalii AICI: Pavel Filip, despre ninsorile din Moldova: Celula de criză va activa în regim non-stop până luni, pentru a preveni orice risc

(UPDATE 13:00) Militarii Armatei Naţionale continuă intervenţiile pentru a ajuta oamenii blocaţi în nămeţi. 

373 de militari, cu 24 de mijloace speciale, sunt pregătiţi să acţioneze, la necesitate, pentru deblocarea şi deszăpezirea localităţilor şi drumurilor naţionale.

Totodată, potrivit şefului Grupului Operativ al Armatei Naţionale, colonel Dumitru Sîli, circa 130 de militari ai Armatei Naţionale, cu 19  mijloace tehnice, au acţionat în ultimele 24 de ore, pentru ajutorarea populaţiei şi înlăturarea consecinţelor căderilor de zăpadă.

Efectivul de militari în termen şi prin contract a fost implicat în 49 de misiuni în zona de centru a ţării, pentru deblocarea unităţilor de transport pe traseele naţionale, în municipiul Chişinău şi în localităţile raioanelor Hînceşti, Ialoveni şi Străşeni.

(UPDATE 12:40) Potrivit INP, pe teritoriul țării, la menținerea siguranței traficului rutier au activat peste 310 de inspectori de patrulare și 145 de echipaje. Acum se lucrează la curățirea și presărarea cu material antiderapant pe drumurilor secundare și locale.

Timp de 24 de ore a fost înregistrat un accident rutier, soldat cu o persoană rănită.

Totodată, ofițerii de patrulare au ajutat circa 100 de persoane care au nimerit în diverse incidente neplăcute.

Şoferii sunt îndemnaţi să fie vigilenţi atunci când pornesc la drum:

-adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic;
- circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă;
- nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate;
- păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă;
- evitați parcarea automobilelor sub copaci, din cauza zăpezii crengile se îngreunează și se pot rupe.

(UPDATE 11:00) Pe toate drumurile din ţară se circulă fără dificultate, iar localităţile rămase pe întuneric din cauza ninsorilor au fost reconectate la curent electric. Drumarii au muncit din greu întreaga noapte pentru a deszăpezi şoselele. În total, în lucrări au fost implicate 385 de autospeciale şi au fost împrăştiate aproape 3600 de tone de material antiderapant.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii a anunţat că muncitorii continuă lucrările şi astăzi, având pregătite peste 1.300 de tone de material antiderapant.

De asemenea, şi traficul traficul aerian a revenit la normal, după ce ieri mai multe curse au fost amânate sau anulate din cauza ninsorilor.

În Capitală, în jur de 160 de muncitori de la "Exdrupo" au lucrat cu peste 100 de unități de tehnică. Aceştia au folosit peste 1000 de tone de nisip şi sare.

(10:34) Salvatorii și pompierii au fost solicitați în 37 de situații pentru a efectua lucrări de deblocare și tractare a automobilelor blocate în zăpadă, inclusiv opt intervenții au fost necesare în Chișinău, în ultimele 24 de ore.

Potrivit informației IGSU, salvatorii au venit în ajutorul oamenilor aflați în dificultate în raioanele: Orhei, Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Hâncești, Basarabeasca, Rezina, Căușeni, Ștefan Vodă, Criuleni, Anenii Noi dar și UTA Gagauzia.

Mai mult, aseară conducerea IGSU şi forțele Ministerului Apărării au efectuat patrularea a unsprezece trasee naționale, dar și regionale pentru a interveni la deblocarea a unităților de transport în caz de necesitate.

Patrularea a fost efectuată pe mai multe trasee inclusiv Chișinău – Hâncești – Leova, Chișinău- Leușeni, Chișinău – Nisporeni, Chișinău  - Strășeni, Chișinău – Varnița – Anenii Noi, Rezeni – Căinari, dar și Vadul lui Vodă - Criuleni.

În total, la lucrările de intervenție din cadrul IGSU au fost antrenați 445 salvatori și pompieri, și 141 unități de tehnică specială.

Conform informației Administrației de stat a drumurilor, pe drumurile magistrale, republicane și regionale s-au efectuat lucrări de deszăpezire.

Pentru a împrăştia material antiderapant pe partea carosabilă au fost implicate 385 unităţi de tehnică şi 330 persoane, fiind împrăștiate circa 3.364 tone de material antiderapant. Actualmente nu sunt drumuri blocate, dar se circulă în condiții de iarnă.

În urma ninsorilor de ieri, au fost deconectate de la lumină parțial 14 localități din 5 raioane. Ieri, 11 ianuarie, către orele 21:00 toate localitățile au fost reconectate la energia electrică.

Celula de criză creată în cadrul IGSU va monitoriza în continuare situația din țară. În situații de urgență cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic 112. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu