Inflaţia sub control: Nivelul acesteia a crescut cu doar 0,3% în ianuarie

Inflaţia este sub control. Cel puţin aşa arată datele Biroului Naţional de Statistică, potrivit cărora, în luna ianuarie, inflaţia a crescut doar cu 0,3 la sută faţă de decembrie 2011. În acelaşi timp, preţurile pentru servicii şi produse s-au majorat cu 7 la sută, în comparaţie cu ianuarie anul trecut.

Cea mai mare creştere a preţurilor s-a înregistrat la legumele proaspete - cu 2,5%, inclusiv la tomate cu 8,5%, la castraveţii proaspeţi cu 6 la sută şi la usturoi cu 3,5%.

Cu aproximativ 2% s-au scumpit băuturile alcoolice. Cea mai simţitoare creştere din această categorie este la votcă – cu peste 10 la sută.

În acelaşi timp, preţul la zahăr a scăzut cu 1,5%, la ouăle dietetice cu 8 la sută şi cu jumătate de procent la cartofi.

În cazul produselor nealimentare, cea mai mare majorare au înregistrat afacerile tipografice şi de editură – cu peste 2%, comercializarea articolelor de tricotaj şi pentru copii cu câte 0,2%, la fel şi la combustibil.

La capitolul servicii, preţurile au crescut cu 6% în domeniul turismului, cu un procent şi jumătate - în educaţie, cu jumătate de procent serviciile transport şi serviciile comunale.

Anterior, Banca Naţională şi-a diminuat prognozele referitoare la nivelul inflaţiei pentru anul acesta de la 6,5% până la 4,9%.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu