Inflația în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni

Rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna noiembrie până la 0,6%, de la 0,5% în luna octombrie, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite AFP, citat de Agerpres.

Este cel mai ridicat nivel al inflației înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană.

"BCE se va bucura să vadă că tendința graduală de creștere a prețurilor a continuat în luna noiembrie" a apreciat Howard Archer, analist la IHS.

Banca Centrală Europeană se străduiește de doi ani să stimuleze rata inflații în zona euro care rămâne mult sub obiectivul său țintă, o creștere a prețurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Potrivit Eurostat, în luna noiembrie cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,1%, urmate de alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 0,7%, față de un avans de 0,4% în luna octombrie.

În schimb, prețurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 1,1% în luna noiembrie, față de un declin de 0,9% în luna octombrie.

"Dacă prețul petrolului nu va scădea brutal, inflația ar trebui să continue să crească anul viitor", a apreciat Jack Allen, analist la Capital Economics.

La începutul acestei luni, cu ocazia publicării previziunilor sale de toamnă, Comisia Europeană a anunțat că mizează pe o accelerare a inflației în zona euro până la 1,4% în 2017 de la 0,3% în 2016.

Ulterior, președintele BCE, Mario Draghi a declarat că instituția pe care o conduce este gata să acționeze pentru a sprijini creșterea economică și inflația în zona euro.

Următoarea ședință de politică monetară a BCE va avea loc în data de 8 decembrie și mai mulți analiști se așteaptă la o nouă relaxare a politicii monetare prin prelungirea cu șase luni a perioadei în care BCE va achiziționa obligațiuni, în ideea de a susține relansarea economiei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu