ÎNFIORĂTOR! Legăturile dintre Victor Ţopa, Vlad Filat şi "vânzătorul de moarte" Victor But

Embed:

Interlopul fugar Victor Ţopa, care stă în spatele Partidului "Demnitate şi Adevăr", a fost implicat în vânzare de armament, împreună cu rusul Victor But, cel mai cunoscut traficant de arme din lume, numit "vânzător de moarte".

Tangențe cu aceste afaceri criminale ar avea și fostul premier, Vlad Filat. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei investigații realizate de portalul Today.md

Potrivit investigaţiei jurnalistice, oligarhul interlop Victor Ţopa colabora cu traficantul de arme Victor But încă din anii '90, perioadă în care conducea "Air Moldova International SRL". Compania a preluat toate zborurile internaționale de la întreprinderea de stat "Air Moldova", printr-un atac raider la cel mai înalt nivel.

Victor But și Victor Țopa au făcut afaceri împreună, iar despre asta se spune în mai multe rapoarte internaționale, în care avioanele moldovenești de tip "Illusion 76" au fost implicate în transportarea armamentului, inclusiv tranzitând aeroportul din Oostende, Belgia, aeroport devenit celebru grație lui Victor But.

Jurnaliștii de investigație scot în evidenţă și legătura lui Vlad Filat cu aeronavele implicate în scandalul traficului ilicit de arme. În 2012, Filat a participat chiar la inaugurarea aeronavei de tip Boeing 747 "Cargo", prima de acest gen, care urma să opereze zboruri sub pavilion moldovenesc.

În Moldova avionul e înregistrat în momentul în care la guvernare se află nimeni altul decât Vlad Filat. De fapt, au fost înregistrate două astfel de nave, la bordul uneia dintre ele Filat chiar și-a făcut și fotografii, pe a doua și anume ER BAM, Filat a decis să nu o arate publicului.

Chiar și pentru Germania, de unde trage sforile Țopa, tranzacțiile aviatice sunt subiect de știre. În Moldova însă, tranzacția de 747 de 200 de milioane de dolari a rămas în umbră.

Investigaţiile jurnaliştilor din străinătate au demonstrat că avionul a fost utilizat în traficul de armament în Libia.

Presarii din UE au luat la ochi acest avion pentru că staționa prea mult în Oostende, or un avion de genul acestuia nu poate sta pe loc – staționarea lui generează pierderi enorme. Nu era normal ca un Boeing să zboare o singură dată în câteva săptămâni. Un singur lucru putea face rentabil aceste zboruri rare – doar traficul cu armament poate genera bani în asemenea cazuri. Bani atât de necesari pentru revoluție. Revoluția lui Victor și Vlad. Revoluția lui Andrei.

Cât despre Victor But, acesta a fost ofiţer al serviciului militar rusesc de informare, în cadrul forţelor aeriene. Timp de 15 ani, el a vândut armament în Africa şi America de Sud, fiind suspectat şi de legături cu membri ai organizaţiei teroriste Al-Qaeda.

But a fost reţinut pe teritoriul Thailandei în 2008, când a vrut să vândă arme unor agenţi americani, care s-au prezentat drept membri ai Forţelor Revoluţionare din Columbia. În 2010, Thailanda a hotărât să-l extrădeze pe Victor But în Statele Unite ale Americii, unde în 2012 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu