Infecţiile enterovirale s-au înmulţit în Capitală. Peste 140 de cazuri, înregistrate în prima jumătate a anului 2018

Embed:
Infecțiile enterovirale s-au înmulţit în Capitală. În primele şase luni ale acestui an, au fost înregistrate 143 de cazuri, comparativ cu 90, câte au fost în aceeaşi perioadă din 2017. În șase dintre cazuri este vorba despre meningită seroasă, una dintre cele mai periculoase manifestări ale infecției. Cel mai mult sunt afectaţi copiii de până la șapte ani.

Direcţia Generală Educaţie le-a cerut administratorilor de grădiniţe să fie mai precauţi şi să ia măsuri pentru prevenirea infecţiilor. Potrivit unui ordin, educatorii trebuie să efectueze calitativ trierea matinală a copiilor în grupe, să limiteze participarea minorilor la diferite manifestări în locuri aglomerate și să monitorizeze igienizarea regulată şi calitativă a încăperilor.

”În cazul când apare o situație ceea ce ține de febră, de indispoziție, atunci noi contactăm familia și discutăm, ținem întrebarea sub control și atunci ne reușește să avem grijă de copii”, a declarat Ana Bușca, directoarea grădiniței nr.16.

Potrivit medicilor, infecţia enterovirală este contagioasă, cu răspândire uşoară prin apă sau produse alimentare contaminate, prin intermediul mâinilor murdare, al jucăriilor contaminate, precum și pe cale aeriană. Specialiștii vin cu unele recomandări pentru părinți.

”Igiena personală, spălatul mâinilor, evitarea contactului cu bolnavii, îndeosebi a copiilor micuți nevaccinați, care au un fon de imunosupresie”, a spus Stela Cornilov, medic infecționist.

Medicii spun că cele mai multe cazuri se înregistrează vara.

”Vacanța când noi plecăm la mare, la bazin. Copilul micuț, aglomerație mare în bazin. Copii contactează, se joacă împreună”, a zis Stela Cornilov, medic infecționist.


Părinții spun că în această perioadă încearcă să-și protejeze copiii cum pot.

”În primul rând trebuie de luat măsuri pentru a dezvolta sistemul de imunitate a copilului. Al doilea lucru este igiena, ea este absolut necesară. ”

”În primul rând vitamine cât mai multe în perioada asta, ne străduim să nu-i dăm apă rece.”

” Le dăm cât mai multe vitamine și le spălăm mâinile mai des.”

Primele simptome ale infecției enterovirale sunt durerile abdominale, durerile articulațiilor și febra. Copilul devine apatic sau, din contra, foarte capricios și refuză să mănânce sau să bea.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu