Industria ţării, în cădere liberă: Volumul producţiei a scăzut cu 2,5% în primele două luni ale lui 2012

Embed:

Industria ţării, în cădere liberă. Moldova a produs în primele două luni ale acestui an cu 2,5 la sută mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în februarie, volumul producţiei industriale a scăzut faţă de luna ianuarie cu 1,1 la sută.

Cel mai mult s-a redus volumul producţiei de tutun - cu peste 74 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Producţia de minerale nemetalifere s-a micşorat aproape în jumătate, iar producţia de morărit - cu aproape 44 la sută. Industria metalurgică a înregistrat o descreştere cu aproape 40 la sută, iar industria chimică cu peste 33%. Volumul producţiei de cofetărie s-a redus şi ea cu peste 26 la sută. Totuşi, unele sectoare ale industriei au înregistrat indici pozitivi. 

Economiştii spun că industria este afectată de situaţia din Uniunea Europeană, care este principalul partener comercial al Moldovei.

"Eu cred că economia în general va avea creştere undeva dintre 3-4 la sută, dar în ce priveşte volumul industrial, aici situaţia este mai dificilă", a menţionat expertul economic Alexandru Muravschi.

"Principalul factor al scăderii este lipsa unei structuri eficiente, deci, competitivitatea redusă a întreprinderilor autohtone. Instrumentele care sunt la dispoziţia agenţilor economici autohtoni sunt din păcate limitate şi nu sunt eficiente pentru a stimula activitatea industrială a acestor agenţi economici", a declarat expertul economic Gţrbu Viorel.

De celalaltă parte, autorităţile se arată optimiste.

"Noi am discutat cu agenţii economici cei mai reprezentativi, din domeniul în care au înregistrat scăderea volumului de producţie, şi practic toţi au confirmat că acest fenomen este unul temporar. În următoarele luni putem anticipa o oarecare ameliorare a situaţiei", a spus şeful direcţie Ministerul Economiei, Ion Lupan.

În timp ce economia dă semne de oboseală, Guvernul mizează pe un avans economic anual de cinci la sută. Datele se regăsesc în Strategia de dezvoltare a ţării pentru următorii trei ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu