Industria Moldovei, creștere tot mai importantă în PIB

in

Sectorul industriei din Moldova se dezvoltă și ajunge la un procent de 17% din Produsul Intern Brut, cu o creștere importantă față de ultimii trei ani când ponderea sa era de 12%, potrivit Biroului Național de Statistică. 

Experții economici susțin că Guvernul a reușit să pună bazele unui început de schimbare/modernizare a structurii economiei moldovenești, iar acest ritm destul de promițător poate genera schimbări importante în economie și societate.

PUBLIKA.MD amintește că Produsul intern brut a înregistrat o creștere de aproape patru la sută în primul trimestru al acestui an. Ritmul este mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Biroului Național de Statistică.

Astfel, în perioada ianuarie-martie, valoarea bunurilor și serviciilor produse de economia țării a însumat peste 37 de miliarde 600 de milioane de lei. Cea mai mare contribuție la creșterea economică au avut-o comerțul, dar şi activitățile de cazare și alimentație publică. Ponderea lor a fost de 20,4 la sută la formarea Produsului Intern Brut.

Industria a contribuit cu 17 la sută, iar cota acesteia a crescut cu aproape un procent față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, domeniul IT a contribuit cu 6,5 la dezvoltarea economiei țării, ritmul de creștere fiind cu 0,6 la sută mai mare decât în ianuarie-martie 2017.

Pentru acest an, Banca Mondială a estimat că economia Moldovei va crește cu 3,8 la sută, iar Fondul Monetar Internațional prognozează o majorare a Produsului Intern Brut cu 3,5 procente.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu