"Industria din Republica Moldova suferă din cauza barierelor vamale la export"

Embed:

Criza din industrie, înregistrată în primele trei luni ale acestui an, este determinată de situaţia dificilă din Uniunea Europeană. De această părere este ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. Ministrul Economiei Valeriu Lazăr, dar şi unii experţi, spun însă că reducerea volumului producţiei industriale se explică şi prin stagnarea reformelor.

Reprezentantul investitorilor străini spune că anul economic 2013 ar putea fi unul mai dificil. În opinia ministrului Agriculturii, declinul industriei este determinat de criza din Zona Euro.

"Când este perioadă de criză, piaţa devine mai conservativă, piaţa nu consumă. Atunci când nu se consumă în pieţe nu se exportă, nu se vinde. Odată ce scad vânzările, scad preţurile. Dacă scad preţurile, calculele arată altceva. Asta este problema", a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

La rândul său, ministrul Economiei afirmă că printre factorii care împiedică majorarea volumului producţiei sunt barierele impuse de vamă la export.

"Noi avem un plan de eliminare a barierelor pentru mediul de afaceri, aprobat de Guvern. Unele instituţii îl implementează, altele, elementar, îl sabotează. Dacă scrie să îmbunătăţim sistemul nostru vamal, atunci să facem acest lucru. Dacă zicem să scoatem barierele la certificarea echipamentelor şi materiilor prime pentru produceri, hai s-o facem", a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Valeriu Lazăr a mai spus că cinci proiecte de legi, menite să îmbunătăţească situaţia în industrie şi comerţ, aşteaptă să fie examinate în Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu