Indonezia: Aproape 60 de mii de oameni trăiesc încă în adăposturi improvizate, la un an după seismul din Palu

Aproape 57.000 de oameni trăiesc încă în adăposturi improvizate la un an după seismul urmat de tsunami care a lovit oraşul indonezian Palu, în care peste 4.300 de persoane şi-au pierdut viaţa, a anunţat luni Crucea Roşie, relatează AFP, citat de agerpres.ro.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,5, urmat de tsunami, produs pe 28 septembrie 2018, a devastat regiunea Palu, situată în vestul insulei Celebes, provocând de asemenea deplasarea a 170.000 de persoane.

Un an mai târziu, aproximativ 57.000 de persoane "trăiesc în continuare în adăposturi temporare, fără să ştie dacă îşi pot reconstrui locuinţele şi unde", a declarat Crucea Roşie indoneziană.

"Sperăm că guvernul îşi va dubla eforturile pentru definirea zonelor de construcţie şi va ajuta mii de familii să-şi construiască locuinţe permanente", a declarat Jan Gelfand, şeful Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru Indonezia.

Banca Mondială a deblocat recent 1 miliard de dolari în împrumuturi pentru reabilitarea oraşului Palu şi a împrejurimilor sale.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice - indo-pacifică, australiană şi euroasiatică - într-o regiune care face parte din Centura de Foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume.

De asemenea, în arhipelag există peste 100 de vulcani.

Tsunamiul din 2004, care a ucis 220.000 de persoane în regiunea Oceanului Indian (între care 170.000 în Indonezia), a fost declanşat de un cutremur cu magnitudinea de 9,1 produs în largul insulei Sumatra.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu