"Indiferenţa şi lipsa educaţiei, principalele lacune în procesul de tratare a tuberculozei"

Embed:

Indiferenţa, lipsa culturii şi educaţiei sunt principalele lacune ce impiedică diminuarea numărului bolnavilor de tuberculoză. De această părere sunt unii invitaţi ai emisiunii Vox Publika, care spun că tratamentul forţat al bolnavilor de tuberculoză, nu este o soluţie pentru combaterea acestei maladii. 

"Este demonstrat că unui om îi poţi lua ceva cu forţa dar să-i dai ceva niciodată nu va fi posibil. Există o sumedenie de actori în societate care ar trebui maximal să se implice în ţinerea în tratament a unui pacient", a spus directorul Centrului comunitar de suport pentru pacienţii bolnavi de tuberculoză din Rezina, Nina Postu. 

"Putem vorbi despre izolarea fortată a celui care prezintă pericol social, iar tratamentul este discreţia mea. Omul de la sat trebuie revigorat, el trebuie să înteleagă că este subiect al acestei vieţi, dar pentru aceasta el trebuie educat, trebuie transmisă informaţia", este de părere juristul Iurie Cuza. 

Unii invitaţi consideră că un tratament impus cu forţa ar agrava situaţia.

"Înţelepciunea populară ne spune că forţat omului nimic nu poiţi să-i dai. Omul va respinge mereu astfel de tratament şi nu e vorba despre banii perduti la CEDO, ci despre atitudinea pe care o vor avea alţi bolnavi de tuberculoză", consideră studentul Daniel Vodă. 

Există voci care spun că întreaga societate ar trebui să se implice pentru a combate această maladie.

"Toată comunitatea împreună ar trebui să conştientizeze că n-o să vină cineva să ne trateze, să ne adăpostească, să ne ocrotească de o eventuală îmbolnăvire. Problema ţine de fiecare din noi", a menţionat jurnalistul Sergiu Afanasiu.

84 la sută dintre telespectatorii Publika TV, care au participat la televotingul organizat în timpul emisiunii, au votat pentru tratamentul obligatoriu al persoanelor bolnave de tuberculoză. Ceilalţi 16 la sută s-au pronunţat împotrivă. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu