INDIFERENŢA îi bagă în pământ! Din ce cauză tot mai mulţi tineri fac accidente cerebrale

Embed:

Tot mai mulţi tineri fac accidente vasculare cerebrale. Doar anul trecut, aproximativ 12.000 de moldoveni au suferit astfel de atacuri, iar 10 la sută dintre ei au avut vârsta între 35 şi 40 de ani. Medicii explică acest fenomen prin modul de viaţă sedentar şi alimentaţia nesănătoasă.

Medicii spun că cei mai mulţi dintre tineri ignoră modul sănătos de viaţă, iar urmările sunt grave.

"Stresul cronic care este la majoritatea tinerilor. Modul de viaţă al tinerilor. Or este fumător sau obez. Consumă mai multe glucide şi face abuz de ele. Ceea ce poate să modifice o persoană este modul de viaţă", a declarat şefa Secţiei Neurourgenţe din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, Olesea Odainic. 

Tinerii sunt conştienţi de faptul că ar trebui să-şi revadă modul de viaţă:

"Sincer, nu duc un mod de viaţă activ. Nu fac sport. Şi nici nu merg la medic. Obişnuiesc să consum alimente bogate în grăsimi. Fructe şi legume nu prea."

"Nu am timp să fac sport. În faţa calculatorului petrec jumătate de zi. De obicei, în timpul zilei, nu mănânc. Manânc doar seara".

64.000 de moldoveni au făcut accidente vasculare cerebrale în ultimii 15 ani.

Doar 15 la sută dintre ei şi-au revenit. Ceilalţi au rămas invalizi sau au decedat, deoarece nu au recunoscut la timp simptomele atacului.

"Primul simptom este asimetria feţei. Un colţ al gurii este puţin lăsat. Vederea poate să fie dublată sau în umbre. Alt simptom ar fi o slăbiciune, o neîndemânare. Vreţi să luaţi un obiect şi vă scapă din mână. Nu puteţi ridica mâna. Este grea. Şi piciorul la fel", a precizat şefa Secţiei Neurourgenţe din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, Olesea Odainic. 

Reabilitarea în urma accidentelor vasculare cerebrale este un proces de lungă durată. Succesul depinde şi de efortul pacienţilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu