India va importa nouă milioane de barili de petrol din Iran, în pofida sancţiunilor impuse de SUA

India va importa în noiembrie nouă milioane de barili de petrol din Iran, în pofida intrării în vigoare a celui de-al doilea set de sancţiuni contra acestei ţări din Orientul Mijlociu, spun două surse din sector pentru Reuters.

Această achiţie riscă să înfurie SUA, în condiţiile în care India a decis să cumpere şi sisteme S-400 de la Rusia.

India, al treilea mare importator mondial de ţiţei, îşi va continua achiziţiile din Iran, în pofida sancţiunilor economice ale SUA împotriva acestei ţări, reintroduse de administraţia Trump după retragerea, în mai, din acordul nuclear iranian, scri adevarul.ro.

"Rafinorii au cumpărat, pentru noiembrie, 1,25 de milioane de tone (aproximativ nouă milioane de barili, n. red.) de petrol din Iran", a declarat una dintre surse. Mai exact, Indian Oil a achiziţionat şase milioane barili de petrol din Iran, iar Mangalor Refinery and Petrochemicals trei milioane de barili, a precizat sursa citată de Reuters.

Din august, Iranul este vizat din nou de sancţiuni ale SUA.  Al doilea set de sancţiuni va intra în vigoare la 4 noiembrie, ţintind sectorul petrolier.

Administraţia Trump încearcă astfel să forţeze regimul de la Teheran să-şi oprească intervenţiile militare în Siria şi să revină la masa negocierilor pe tema programului său balistic.

Cele două surse au preferat să-şi păstreze anonimatul, în timp ce Indian Oil şi Mangalore Refinery nu au comentat încă această informaţie.

În cursul perioadei precedente de sancţiuni, între 2012 şi 2015, India nu şi-a întrerupt achiziţiile de petrol din Iran, dar şi le-a redus drastic pentru a-şi păstra accesul la sistemul financiar american.

Pe lângă achiziţiile de petrol din Iran, India mai face alte afaceri susceptibile să nemulţumească SUA.

Vineri, cu prilejul unei vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin la New Delhi, partea indiană a anunţat că va cumpăra sisteme ruseşti sol-aer S-400.

Washingtonul a comunicat că ţările care vor face comerţ în sectorul apărării cu Rusia vor fi sancţionate conform legilor americane.

Luna trecută, administraţia Trump a impus sancţiuni Chinei pentru că a cumpărat un sistem de rachete S-400 de la Rusia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu