Indexarea pensiilor de două ori pe an, motiv de dispută în Parlament. Socialiştii, acuzaţi că "îmbată" oamenii cu apă rece

Embed:

Proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an a încins spiritele în Parlament.

Deputaţii din PAS şi PPDA acuză socialiştii, dar şi pe Dodon că îmbată oamenii cu apă rece, pentru că, de fapt, pensionarii vor primi mai puţini bani. De la 1 aprilie, la indexarea pensiilor va fi luată în calcul inflația înregistrată în ultimul semestru al anului trecut, iar în 1 octombrie - se va face în funcţie de inflația din primul semestru al anului în curs.

"Pentru primul semestru al anului 2020, există o prognoză de circa trei procente", a menţionat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Datele arată că din 1 octombrie pensiile ar urma să fie indexate cu 4,8%. Calculele i-au pus în dificultate pe deputaţi, iar subiectul a trezit dezbateri aprinse. Aleşii PAS şi PPDA s-au arătat indignaţi că acum trei luni Guvernul a prezentat în Parlament un alt proiect de lege, care a fost votat unanim.

"Ce s-a întâmplat din decembrie până acum şi cum explicați dumnevoastră că dacă atunci dubla indexare însuma 10%, acum noi le spunem cetăţenilor că va fi şapte procente?", a precizat Igor Grosu, preşedintele fracţiunii PAS.

"Este acea nemulţumire care a fost generată de faptul că nu vor fi cuprinşi toţi pensionarii", a spus Dumbrăveanu.

"Dumneavoastră şi domnul Dodon a promis 10 procente şi el peste două luni şi-a adus aminte că va fi discrepanţă şi nemulţumire", a conchis preşedintele fracţiunii PAS.

"Ce propune Guvernul astăzi, în cazul unei pensii de 1.500 de lei, asta înseamnă că 27 de lei mai puţin, 27 de lei mai puţin. Atât va primi un pensionar care are pensia de 1.500 de lei", a precizat Dan Perciun, deputat PAS.

În schimb, socialiştii spun că Guvernul a făcut corect calculele şi pensiile nu vor fi micșorate. Mai mult, ei acuză deputaţii PAS şi PPDA de manipulare.

"Cu aceeaşi bani pensionarii vor putea cumpăra cu mult mai multe produse", a explicat Corneliu Furculiţă, deputat PSRM.

"Procentele pot fi mai mici, dar oamenii vor primi mai mult", a spus Vladimir Golovatiuc, deputat PSRM.

"O nouă teorie economică: mai puţin înseamnă mai mult", a subliniat Mihail Popşoi, deputat PAS.

Deputatul PAS Mihai Popşoi i-a cerut Zinaidei Greceanîi să spună public ce pensie primeşte de la stat. Acest lucru l-a enervat pe preşedintele Parlamentului.

"Când dumneavoastră o să reduceţi acuş pensiile cetăţenilor foarte multă lume se întreabă care este pensia dumneavoastră doamna Greceanîi?", a întrebat Popşoi.

"Nu manipulați opinia, închideţi, vă rog, microfonul. Pensia mea nu este mai mare decât la orice deputat care este de vârstă pensionară", a menţionat Zinaida Greceanîi, preşedintele Parlamentului.

Deputaţii grupului parlamentar PRO MOLDOVA au declarat că nu votează iniţiativa. Mai mult, intenţionează să vină cu un alt proiect pentru pensionari în scurt timp.

"Considerăm că indexarea care este propusă nu este suficientă şi nu este bine argumentată şi nu este bine calculată şi suntem în mare parte de acord cu colegii care s-au expus", a declarat Andrian Candu, lideurl grupului parlamentar "PRO MOLDOVA".

Iar deputaţii Partidului "ŞOR" au calificat iniţiativa drept populistă.

"Statistica presupune cifre de la care nu vom putea pleca niciodată, astăzi produsele lactate s-au majorat cu 10%, restul cu 30 la sută", a menţionat Reghina Apostolova, deputat partidul politic "ŞOR".

Iniţiativa Guvernului a fost votată în prima lectură de socialişti şi democraţi.

"Noi vom vota acest proiect", a subliniat Dumitru Diacov, deputat PDM.

Potrivit documentului, de indexare vor beneficia aproximativ 700 de mii de pensionari.

loading...

Lasă un comentariu