Îndemnau să vină cu pietre şi suliţe. Mai multe persoane, anchetate pentru instigare la violenţe la protestele opoziţiei

Embed:

Mai multe persoane sunt anchetate de poliţie pentru faptul că pregăteau dezordini în masă la un protest politic organizat oficial de PLDM. Anunțul a fost făcut la o conferință de presă organizată de Inspectoratul General al Poliției. Potrivit oamenilor legii, bănuiţii au chemat oamenii la violenţă şi să se echipeze cu obiecte periculoase sau arme.

"Aceste persoane instigă la acțiuni de violență, pogromuri, incendieri, de aplicare a armelor și altor obiecte în timpul protestelor, inclusiv de a opune rezistența forțată și armată reprezentanților autorităților, inclusiv a Ministerului Afacerilor Interne. Una din aceste persoane chiar propune un scenariu din 7 aprilie 2009", a spus Grigore Moga, șeful Direcției generale urmărire penală, IGP.

Potrivit IGP, bănuiții au plasat pe rețele de socializare mai multe mesaje prin care îndeamnă manifestanţii să acționeze ca în 7 aprilie 2009. Unii i-au chemat chiar să ia cu ei cărămizi, pietre și sulițe pentru a scoate pavajul.

Poliția îndeamnă participanții la manifestații să anunțe dacă vor observa pe cineva în stare de ebrietate sau cu arme, pentru a evita dezordinile.

"Poliția interzice categoric participanților la proces și este interzis prin lege să vină cu arme de foc, cu arme albe sau obiecte periculoase. Este strict interzisă prezentarea la acțiuni de protest, manifestații publice, întruniri în stare de ebrietate. Dacă sunteți părinte și intenționați să veniți la protest împreună cu copiii dvs., purtați o responsabilitate dublă", a spus Daniel Mazepa, ofițer din cadrul Direcției generale securitate publică, IGP.

Totodată, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi amplasate două corturi unde se vor afla medicii care în caz de necesitate vor acorda primul ajutor medical.

De asemenea, la dispoziția oamenilor va fi pusă și apă.

"Va fi amplasată de către poliție în adiacentul străzilor Pușkin și Bănulescu-Bodoni două mașini cu sonorizare. Menirea acestor mașini cu sonorizare este de a transmite persoanelor participante la întruniri informații cu caracter informativ, de exemplu: s-a pierdut un copil, cazuri care am avut recent, sau informații cu titlu de recomandare", a spus Mariana Suvac, psiholog din cadrul IGP.

Pe durata manifestațiilor, în perimetrul străzilor Maria Cebotari, Columna, Ismail și 31 august va fi suspendată circulația.

Şoferii sunt rugaţi să nu parcheze în aceste zone şi să-și lase maşinile lângă complexul Eternitate, în scuarul Academiei de Științe sau lângă Circ.

Duminică, în Capitală, vor fi organizate două manifestaţii. Una dintre acestea este organizată oficial de PLDM, însă în spatele protestului stau în realitate PAS şi PPDA, care nu au dorit să semneze solicitarea depusă la primărie. Fostul preşedinte al PLDM, Vlad Filat, a fost condamnat la ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare de la BEM, Unibank şi Banca Socială. Totodată, primarul din Orhei, Ilan Şor, a recunoscut că a finanţat Partidul Liberal-Democrat, în timp ce formaţiunea se afla la guvernare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu