Incubatoarele de afaceri, o soluţie pentru moldovenii care vor să plece din ţară (VIDEO)

Embed:

Exodul moldovenilor în căutarea unei ţări care să le ofere şansa unui trai decent este o realitate incontestabilă. Aproape jumătate de milion de moldoveni sunt deja plecaţi peste hotare. O soluţie pe termen lung pentru a opri acest tip de migraţie pot fi incubatoarele de afaceri, ca bază pentru dezvoltarea micului business. Deci şi a locurilor de muncă.

Iacov Ceban a avut curajul să-şi ia soarta în mâini acum 15 ani, când a început o afacere pe cont propriu. Iar anul trecut, când s-a deschis Incubatorul de afaceri din Rezina, a fost printre primii beneficiari.

"Avem aici toate condiţiile, ceea ce ne-a creat posibilitatea să extindem spectrul de servicii şi acum facem ferestre şi uşi din termopan", a relatat antreprenorul.

Chiria preferenţială, mai mică decât în mod obişnuit, i-a permis nu doar extinderea afacerii, dar şi să ofere altora o şansă.

"Este dificil pentru tineri să-şi găsească un loc de muncă şi mulţi aleg să plece peste hotare. Acest incubator este o soluţie pentru aceşti tineri", a spus Eugen Cristian, angajat.

Toţi cei 15 întreprinzători din Incubatorul de Afaceri din Rezina îşi fac planuri de viitor, cu încrederea că vor avea succes.

"Ne-a oferit un spaţiu la un preţ mult mai redus decât este prin apropiere. De obicei, arenda e foarte scumpă. Ne oferă diferite seminare şi traininguri, unde putem să învăţăm, adică ne învaţă cum să creăm un business, cum să obţinem clienţii", a menţionat Tatiana Vitrilă, antreprenor.

Creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, incubatorul de afaceri este parte a unui program amplu dedicat dezvoltării economice rurale.

"Investiţia a fost de circa 7 milioane de lei, plus contribuţia Consiliului Raional, de 600 de mii. Noi suntem gata să susţinem şi în continuare agenţii economici care iniţiază o nouă afacere, deoarece avem nevoie de tineri, de noi idei, de noi locuri de muncă", a spus Eleonora Graur, preşedintele raionului Rezina.

Deocamdată, au fost create 50 de locuri de muncă. Însă noile investiţii şi diversificarea afacerilor vor mări acest număr.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu