INCREDIBIL! Un paraplegic australian vrea să urce pe Everest în scaunul cu rotile (FOTO/VIDEO)

Un paraplegic australian vrea să urce pe Everest fără ajutor. Scott Doolan, în vârstă de 28 de ani, și-a propus să ajungă până la tabăra de bază de pe Everest, situată la peste 5300 de metri, și spune că va parcurge o mare parte din drum în mâini, scrie AFP.

Tabăra de bază a muntelui Everest, care se află la 5.364 de metri deasupra nivelului mării și este în mod tradițional accesibilă doar pe jos sau cu elicopterul. Dar Doolan vrea să dovedească faptul că acest loc este accesibil și persoanelor în scaun cu rotile.

Doolan va folosi un scaun conceput special pentru munte, cu roți similare celor folosite la bicicletele de munte. Dar îl va folosi doar atunci când traseul îi va permite, în rest se va duce în mâni, ajutat de un prieten care îi va ține picioarele în poziția numită ”roaba”.

Doolan a petrecut ultimele opt luni de antrenament pentru a reuși să facă acest traseu, făcând zilnic cursuri cardiovasculare și de forță. El a mers de asemenea în Blue Mountains din ustralia pentru a acumula experiență pe trasee accidentate, purtând o mască care limitează fluxul de oxigen în încercarea de a copia condițiile de altitudine mare care îl așteaptă în Himalaya.

Drumul spre tabăra de bază de pe Everest începe de la Lukla – la 140 de kilometri est de Kathmandu – și urmează un vechi traseu comercial care în trecut lega Nepal și Tibet, după care va coborî în valea Khumjung .

De-a lungul traseului există niște trepte și căi înguste săpate în perete, obligându-i pe cei care îl străbat s se cațere pe stânci și să se târască prin noroi și zăpadă. Toate acestea la o altitudine unde lipsa de oxigen poate provoca dureri de cap și greață și, dacă este lăsat netratat, lichid în plămâni.

“Nu am nici o idee despre cum va fi. Evident, vor fi părți pe unde nu voi putea trece fizic în scaunul cu rotile, așa că mă voi folosi de mâini pentru a le depăși”, a spus Doolan.

În fiecare an, tabăra de bază de pe Everest se transformă într-un oraș de corturi de nylon în timp ce aproximativ 1.500 de persoane se aduncă aici pentru a încerca să ajungă pe cel mai înalt vârf din lume.

Doolan a ajuns în scaun cu rotile la vârsta de 17 ani după ce în timpul unui accident de motocicletă și-a rupt coloana vertebrală. După accident au trecut câțiva ani înainte de a se întoarce în sala de forță și a-și relua viața activă cu care era obișnuit.

Lasă un comentariu