Incompentenţa i-ar fi putut costa viaţa. Trei persoane au ajuns la spital cu intoxicații și arsuri

Trei persoane au ajuns la spital, după ce nu au respectat normele de securitate la exploatarea sobelor de încălzit. Cazurile au fost înregistrate duminică. 

Doi bărbați de 27 de ani au fost internați în Spitalul municipal Strășeni, în stare gravă, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, eliminat de soba întreținută necorespunzător.

După primele date, cazul a fost înregistrat pe strada Unirii nr.72, într-o casă particulară.

Tot ieri, un alt bărbat, de 58 de ani, a fost transportat și internat în secția de reanimare, cu arsuri de gradul II pe suprafața feței. Cazul a fost înregistrat în orașul Vatra. Bărbatul s-a ales cu arsuri în urma deflagrației sobei de încălzit din locuință, care cel mai probabil nu era exploatată corespunzător și potrivit normelor de securitate.

În ambele cazuri, incendiu nu s-a produs, alte circumstanțe urmând să fie stabilite de către organele de drept.

Pompierii și salvatorii recomandă prudență maximă și respectarea normelor de securitate și cele antiincendiare, mai ales în condițiile în care sunt folosite sobele și alte aparate de încălzit și cele electrice.

Înainte de sezonul rece, e recomandat ca sobele să fie curățate și reparate, iar pe parcursul iernii – întreținute.

Pe parcursul nopții și la plecare pe timp îndelungat de acasă, focul din sobă trebuie stins. La aprinderea focului în sobă, nu trebuie antrenați copiii și persoanele în etate. De asemenea, ei nu trebuie lăsați de unii singuri în locuințe, pentru că în caz de situație excepțională, aceștia sunt cei mai vulnerabili.

În cazul în care sînt observate abateri sau simptome ale intoxicării cu monoxid de carbon, încăperile trebuie aerisite, iar nereguralitățile aparatelor de încălzit – înlăturate.

Mai mult, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI îndemnă oamenii, în situații de risc, să apeleze Serviciul de urgență 901.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu