Incluziunea copiilor cu dizabilităţi - prioritate naţională pentru 2012

Embed:

Incluziunea copiilor cu dizabilităţi va fi, în 2012, o prioritate naţională atât pentru autorităţi, cât şi pentru asociaţiile de profil. Planul de acţiuni a fost stabilit, astăzi, în cadrul unui seminar cu participarea organizaţiilor nonguvernamentale care se ocupă de educaţia incluzivă.

Atragerea societăţii civile în acţiunile incluzive a fost principalul subiect al discuţiilor din cadrul seminarului organizat de Asociaţia copiilor şi tinerilor invalizi "Vita", Direcţia Generală Educaţie a muncipiului Chişinău şi Fundaţia "Diana Gurtskaia".

"Scopul proiectului este de a sensibiliza opinia publică despre această categorie de copii, de a spune Da copiilor cu cerinţe educative speciale, de a accepta categoria aceasta de copii în societatea noastră", a menţionat Maria Povorozniuc, şefa Direcţiei Generale Educaţie a municipiului Chişinău.

Autorităţile susţin că statul va putea asigura un cadru de incluziune adecvat doar dacă se va implica şi societatea civilă. La rândul său, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, promite că, odată cu adoptarea noului Cod al Educaţiei vor apărea diferite instituţii care se vor ocupa de problemele incluziunii copiilor.

"Mă refer nu doar la instituţiile reziduale, o bună parte din care îşi vor păstra statutul, dar şi la apariţia unor suite pure de educaţie de alternativă care vor oferi servicii educaţioanle în strictă conformitate cu particularităţile de vârstă, dar şi cu cele individuale ale copiilor", a precizat ministrul.

Lucrările seminarului au culminat cu cel de-al treilea Festival de Creaţie al copiilor surdoorbi cu dizabilităţi multiple, la care au participat discipoli din mai multe instituţii şcolare şi preşcolare din Chişinău.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu