Incident periculos în spaţiul aerian. Un avion a efectuat manevre periculoase deasupra Moldovei

Incident periculos în spaţiul aerian al Moldovei. Un avion, plin cu pasageri care se întorcea din Istanbul, Turcia şi urma să ajungă pe Aeroportul Internaţional Chişinău a aterizat cu dificultate, după ce piloţii ar fi făcut mai multe manevre periculoase.

Incidentul  avut loc vineri, dar a ajuns în vizorul opiniei publice, după ce pe internet a apărut întregistrarea audio a discuţiei dintre pilotul avionului şi responsabilii de la turnul de control al aeroportului.

În urma incidentului, cel puţin un pasager a avut nevoie de îngrijiri medicale. Atât compania aeriană care a operat zborul cât şi Autoritatea Aeronautică Civilă au anunţat astăzi că vor investiga cazul.

"- Cine a solicitat ajutor medical, un pasager sau membru al echipajului?
- Este vorba despre un pasager. Se simte rău.
- Îmi puteţi spune locul aflării acestei pasagere, pentru ca medicii să-i poată acorda ajutor cât mai operativ".

Înregistrarea a fost făcută publică de către un internaut, care a plasat-o pe un blog specializat în subiecte de aviaţie.

Acolo, mai mulţi internauţi au plasat linkuri ale site-urilor care monitorizează zborurile aeronavelor în care se arată că avionul de pe cursa Chişinău-Istanbul ar fi deviat în sudul ţării de la traseul stabilit.

Ulterior, aflându-se deasupra orașului Hâncești, pilotul ar fi făcut alte câteva manevre în zbor, iar la un moment dat chiar ar fi zburat la o altitudine pericuoasă.

"Air Moldova 346, totul este bine? Aveţi nevoie de ajutor?
Tăcere"

Responsabilii de la Moldatsa, companie care dirijează zborurile aeronavelor în spaţiul aerian Moldovenesc spun că piloţii au efectuat aceste manevre intenţionat. Aceştia ar fi deviat de la traseu într-o zonă cu nori periculoşi, care ar fi putut crea turbulenţe .

"El efectua procedura de apropiere, de aterizare pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Ceea ce a deviat de la acea procedură este strict obligaţiunea comandantului pentru a evita pericolele", a spus VEACESLAV FRUNZE, administratorul interimar Î.S."Moldatsa". 

Atât echipajul, cât şi avionul implicat în acest incident a fost închiriat de AIR Moldova de la o companie ucraineană. Într-un comunicat de presă emis de către operatorul aerian moldovenesc se precizează că manevrele piloților au fost în deplină conformitate cu instrucțiunile de zbor. Cazul a ajuns şi în vizorul autorităţilor care au iniţiat o anchetă în acest caz.

"Careva plângeri, sau reclamaţii, obiecţii din partea pasagerilor nu au parvaneit până în prezent. Tototdată de către autoritatea aeronautică a demarat anumite acţiuni de investigaţii", a spus SERGHEI BUCĂTARU, secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei.

În urma acestui incident, o femeie a avut nevoie de ajutorul medicilor, toată asistenţa necesară fiindu-i acordată de către medicii de gardă ai Aeroporului Internaţional Chişinău.

"Din spusele medicului ea a suferit un stres psihoemoţional a avut parte de toate îngrijirile necesare. Calmante mai mult. Mai mult nimeni nu s-a adresat după acel incident la serviciul medical", a spus RODICA RUSU, ofiţer de presă Aitoroportul Internaţional Chişinău.

Reprezentanţii Autorităţii Aeronoautice Civile au spus că vor reveni mai târziu cu rezultatele investigaţiei pe care au iniţiat-o astăzi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu