Incident militar în Marea Chinei între Rusia și SUA. Ce s-a întâmplat

Marina militară americană (U.S. Navy) a transmis, vineri, că un distrugător rus a fost aproape de a provoca o coliziune cu un crucişător în Marea Chinei. De cealaltă parte, marina rusă susține că americanii au efectuat manevre periculoase, scrie libertatea.ro.

”În timp ce acţiona în Marea Filipinelor, un distrugător rus (de clasa) Udaloi I DD 572 a realizat o manevră nesigură împotriva USS Chancellorsville”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a americane, comandantul Clayton Doss, citat de Reuters. De cealaltă parte, Flota Pacifică a Rusiei a acuzat o navă militară americană că a fost aproape să cauzeze o coliziune cu un vas miliar rusesc în Marea Chinei de Est din cauza a ceea ce ruşii au numit „manevre periculoase”.

Marina rusă a informat că nava americană USS Chancellorsville s-a apropiat la o distanţă de doar 50 de metri de nava rusească Admiral Vinogradov. ”Pentru a evita coliziunea, echipajul de pe Amiral Vinogradov a fost obligat la o manevră de urgenţă. O notă de protest a fost emisă împotriva crucişătorului american, subliniindu-se caracterul inadmisibil al unor astfel de acţiuni’, precizează armata rusă. Oficialul american a calificat drept ”propagandă” declaraţia Rusiei şi a precizat că distrugătorul s-a apropiat la o distanţă de 15-30 de metri de Chancellorsville.  Incidente între nave ale celor două ţări, care se acuză reciproc de manevre periculoase, se produc la intervale regulate, mai frecvent în Baltica şi în Mediterana. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu