Încheierea unui acord între UE şi Londra în această săptămână este improbabilă

Încheierea unui acord în această săptămână între Londra şi Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar este improbabilă, iar summitul extraordinar al UE în acest dosar ar putea avea loc pe 27 sau 28 noiembrie, a relatat luni cotidianul The Sun, scrie agerpres.ro.

''Ultimele informaţii despre Brexit: Surse de pe Whitehall (sediul guvernului britanic, n.red.) spun că niciun acord nu este probabil în această săptămână, iar cabinetului nu i se va cere să decidă asupra unei noi oferte pentru mâine către UE'', a scris pe Twitter editorul politic al publicaţiei citate, Tom Newton Dunn.

''Data potenţială a unui summit de urgenţă al UE pentru convenirea vreunui acord a fost amânată pentru 27 sau 28 noiembrie'', a adăugat Dunn.

Duminică, publicaţia The Sunday Times a relatat că Marea Britanie ar urma să rămână după Brexit într-o uniune vamală temporară cu Uniunea Europeană, pentru a evita o 'frontieră dură' între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, conform unui nou acord la care au ajuns Londra şi Bruxelles-ul.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic nu a confirmat însă convenirea acestui acord între Londra şi Bruxelles, calificând informaţia drept 'simplă speculaţie', a relatat canalul de televiziune britanic Sky News.

Frontiera irlandeză constituie unul dintre principalele obstacole în calea unui acord privind Brexit-ul, niciuna dintre părţi nedorind reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană susţine să nu fie creată o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu