Începutul secolului XXI, marcat de o serie de tragedii aviatice care au zguduit lumea (FOTO)

Embed:

Începutul secolului XXI a fost marcat de o serie de tragedii aviatice care au zguduit lumea.

Prima şi una dintre cele mai mediatizate a avut loc în aprilie 2010, când avionul în care se afla președintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, și alte 95 de persoane, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia. Din păcate, nimeni nu a supraviețuit catastrofei. Atât Varșovia, cât și Moscova, au deschis anchete paralele în acest caz. Deși autoritățile poloneze au cerut returnarea rămășițelor aparatului de zbor, rușii le-au refuzat. Totuşi, Varşovia a obţinut dovezi care atestă că avionul a fost doborât de două rachete, însă Moscova a negat constant acest lucru, dând vina pe o eroare de pilotaj.

O altă tragedie aviatică a avut loc în martie 2014, când un avion al companiei Malaysia Airlines a dispărut de pe radare la două ore după decolarea din Kuala Lumpur. La bordul avionului se aflau 239 de persoane. Căutările au durat trei ani și s-au extins pe o suprafață de 120 de mii de kilometri pătrați în sudul Oceanului Indian, însă nu a fost găsită nicio rămăşiţă a aeronavei. Dispariția aparatului de zbor a rămas învăluită de mister și a generat mai multe ipoteze neverosimile.

Patru luni mai târziu, în iulie 2014, s-a produs o altă tragedie aviatică de care este acuzată Rusia. Avionul malaezian MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă BUK din dotarea armatei ruse. Toți cei 298 de oameni aflați la bord au murit. În ciuda mai multor dovezi concludente, care demonstrează clar că aeronava a fost doborâtă cu o rachetă rusească, Moscova continuă să respingă orice implicare.

Un an mai târziu, în octombrie 2015, un avion rusesc s-a prăbușit în peninsula egipteană Sinai, în urma detonării unei bombe, care ar fi puse la bord de membrii grupării teroriste Statul Islamic. În total, 224 de persoane au murit, majoritatea fiind cetățeni ruși.

Ultima mare tragedie aviatică din cel de-al doilea deceniu al secolului XXI a avut loc în octombrie 2018, când un avion indonezian aparținând companiei Lion Air s-a prăbușit în Marea Java la 13 minute după decolare. Toţi cei 189 de oameni aflați la bord au decedat. Căutările au durat luni întregi, timp în care au fost recuperate mii de rămăşiţe umane. Versiunea oficială ar fi o defecțiune tehnică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu