Începe săptămâna IMUNIZĂRII! Numărul moldovenilor care se vaccinează a scăzut considerabil

Embed:

Numărul moldovenilor care se vaccinează a scăzut din 2009 până în prezent cu opt puncte procentuale. Sunt datele Ministerului Sănătăţii, care explică tendinţa prin isteria din ultimii ani din societate.

Şi anume, oamenii pun la dubii importanţa vaccinării din cauza mai multor mituri răspândite. Autorităţile îşi propun totuşi să crească numărul persoanelor vaccinate şi, în acest scop, au lansat un program de informare. 

Programul naţional de imunizare are drept scop reducerea mortalităţii şi a îmbolnăvirilor. Oamenii vor afla despre lista de vaccinuri obligatorii. 

"Ne îngrijorează totuşi faptul că există o tendinţă de scădere şi de aceea vom depune toate eforturile să înţeleagă care sunt riscurile atunci când se speculează cu anumite evidențe pseudo-ştiinţifice", a declarat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Unul dintre miturile despre vaccinuri este faptul că imunizarea provoacă autismul. Medicii combat acesta informaţii.

"Părinţii care se tem de autism trebuie să înţeleagă foarte bine că nu are nici o tangenţă. Autismul deja se instalează ca patologie, copilul fiind în burtica mamei", a menționat medicul pediatru, Mihai Stratulat.

În Moldova, vaccinarea este obligatorie până la vârsta de 16 ani. În această perioadă, copiii sunt imunizați împotriva tuberculozei, hepatitei virale B, poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, oreionului, rubeolei şi rotavirusului.

Ana Barduc are o fetiţă de şapte ani şi spune că nu crede în miturile despre vaccinuri.

"Eu cred că este obligatoriu doar ca vaccinile să fie de calitate. Poliomielita până nu demult mureau copii de poliomielită pe un capăt, acum avem şansa să beneficiem de imunitate plătită ", a spus femeia.

Nu toţi părinţii au încredere în sistemul de imunizare. 

Luni a fost dat startul săptămânii europene a imunizării. Autorităţile vor organiza o serie de evenimente cu această ocazie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu