Începe programul DRUMURI BUNE 2. Vor fi asfaltați 2600 de kilometri de drumuri naționale și locale

Embed:

În acest an, autorităţile şi-au pus în plan să reabiliteze 2600 de kilometri de drumuri naţionale, locale sau regionale. 50 la sută din lucrări vor fi acoperite din investiţii străine, iar restul, din bani alocaţi din bugetul de stat sau Fondul Rutier. 

Aşadar, urmează a fi reparat capital traseul Chişinău - Cimişlia - Comrat - Giurgiuleşti. În primăvară, vor începe lucrările pe artera Porumbrei - Cimişlia, cu lungimea de 19 kilometri. Costurile se ridică la 29 de milioane de euro, iar banii vor fi oferiţi de Banca Europeană de Investiţii. Vor fi reparate şi câteva tronsoane de pe traseul naţional M3: drumul de ocolire a oraşului Comrat, care va costa aproape 30 de milioane de euro, dar şi mai multe porţiuni, circa 85 de kilometri în total, care vor costa aproape 90 de milioane de euro. 

"Având finalizate aceste contracte, tot traseul din Chişinău spre Giurgiuleşti, singurul port din Republica Moldova, va fi asigurat pentru trafic greu, deoarece cunoaşteţi că el provoacă foarte multe nemulţumiri pentru populaţie, sunt utilizate drumurile din sate", a menţionat Anatol Usatîi, secretar de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Printre drumurile regionale aflate în reparaţie se numără şi tronsonul Bălţi - Făleşti - Sculeni. Traseul are o lungime de peste 50 de kilometri, iar costul lucrărilor se ridică la peste 60 de milioane de euro, bani oferiţi tot de BEI. Acesta va fi gata în septembrie.

"Etapă destul de avansată, aproape de 60 la sută sunt finalizate. Mai rămân lucrările care sunt mai complicate, podul peste calea ferată, unde pilonii sunt deja construiţi, sistemul de suport", a precizat Anatol Usatîi.

Tot în acest an va continua asfaltarea prin unele sate în care nu a reuşit să ajungă proiectul "Drumuri bune". Primarii urmează să selecteze tronsoanele, în funcţie de necesităţile oamenilor. Vor fi construite trotuare, canale pluviale, sistem de iluminat şi va fi aplicat marcaj rutier.

"Aşteptăm încă prezentarea informaţiilor de la Consiliile Raionale. Venim cu cifrele mai concrete, numărul de kilometri, tipuri de lucrări, intervenţii, la fel şi bugetul necesar", a declarat Anatol Usatîi, secretar de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Anul trecut, au fost reparaţi 1600 de kilometri de drum în cadrul proiectului guvernamental"Drumuri bune pentru Moldova". Suma investiţiilor a fost de circa 1,9 miliarde de lei. Cel din acest an va continua sub denumirea "Drumuri bune 2". Ambele au fost lansate la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu