Incendiile fac prăpăd în zona arctică a Terrei. Emisiile de CO2 au devenit uriașe

Incendiile fac prăpăd zona arctică a Terrei, iar emisiile de CO2 au devenit uriașe, depășind orice estimare a specialiștilor. Specialiștii avertizează asupra unui impact major pe termen lung asupra mediului.

Ecologiștii spun că topirea ghețarilor este accelerată, potrivit b1.ro

Incendiile, declanșate de temperaturile de peste 30 de grade Celsius, au fost răspândite de vânturi puternice, a declarat agenția forestieră din Rusia.

Orașe întregi din nordul Rusiei sunt acoperite de fum și vapori toxici. Peste 3,2 milioane de hectareera acoperite, luni, de incendii, în principal în regiunile vaste din Yakutia, Krasnoyarsk și Irkutsk, în Siberia.

Fumul a afectat nu numai așezările mici, ci și orașele importante din Siberia de Vest și regiunea Altai, precum și Uralele, cum ar fi Chelyabinsk și Ekaterinburg, și a perturbat călătoriile aeriene.

"Fumul este oribil. Sunt sufocat și amețit", a declarat pentru televiziunea de stat pensionara Raisa Brovkina, care a fost internată în cel de-al treilea oraș al Rusiei, Novosibirsk.

Duminică, fumul a ajuns în Kazahstanul vecin.

O „concentrare de poluanți care depășește norma” a fost înregistrată în mai multe orașe, inclusiv în capitala Nur-Sultan, a declarat serviciul meteorologic kazah.

Pe lângă temerile de sănătate pentru populația locală, ecologiștii avertizează că incendiile pot accelera încălzirea globală.

"Incendiile forestiere din partea de est a țării au încetat de mult să fie o problemă locală", a declarat sucursala rusă a Greenpeace într-un comunicat.

Potrivit grupului ecologic, în acest an au fost arse aproape 12 milioane de hectare, ceea ce a provocat emisii semnificative de CO2 și reducerea capacității viitoare a pădurii de a absorbi dioxidul de carbon.

"Apoi, există problema adăugată că funinginea care cade pe gheață sau zăpadă se topește o întunecă, reducând astfel reflectivitatea suprafeței și captând mai multă căldură", a declarat Organizația Meteorologică Mondială într-un comunicat AFP.

Temperatura medie din iunie, în regiunea Siberiei, unde incendiile sunt violente, a fost cu aproape 10 grade mai mare decât media pe termen lung din perioada 1981-2010.

OMM a adăugat: "Partea de nord a lumii se încălzește mai repede decât planeta în ansamblu. Căldura usucă pădurile și le face mai susceptibile de a le arde. Un studiu recent a constatat că pădurile boreale ale Pământului ard acum la o rată nevăzută în ultimii cel puțin 10.000 de ani."

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu