INCENDIILE, DISCUTATE LA G7. Mii de focare necontrolate distrug fără milă plămânii Planetei, iar eforturile pompierilor practic nu dau rezultate

Embed:

America de Sud este învăluită într-un nor uriaş de fum provenit de la incendiile care mistuie pădurea Amazoniană. Mii de focare necontrolate distrug fără milă plămânii Planetei, iar eforturile pompierilor practic nu dau rezultate.

Sănătatea Amazonului nu îngrijorează doar autorităţile locale, dar şi liderii de stat şi de guvern din alte ţări ale lumii.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a cerut ca această problemă să fie discutată de urgenţă la summitul G7, care va începe mâine. 

Iniţiativa lui Macron nu a fost văzută cu ochi buni de omologul său brazilian, Jair Bolsonaro. El a declarat că este greşit ca problemele amazoniene să fie discutate la G7, fără participarea țărilor din regiune. Bolsonaro a mai spus, fără să aducă dovezi, că organizaţiile neguvernamentale, care se ocupă cu protecţia mediului, provoacă incendii. Scopul acestora este să facă de rușine conducerea țării, care le-a tăiat finanțarea de la buget.

"De vină sunt indienii. Vreţi să-i învinovățesc? Poate vreţi să-i învinovăţim pe marțieni? Există suspiciuni că organizaţiile neguvernamentale au făcut asta. Asta e tot ceea ce putem spune, a declarat Jair Bolsonaro, preşedintele Braziliei.

Reprezentanţii ONG-urilor acuzate au spus că reacţia preşedintelui este penibilă. Războiul dintre Jair Bolsonaro şi organizaţiile de protecţie a mediului nu este unul nou, cei din urmă acuzându-l de încurajarea defrișărilor ilegale, tăieri masive de pădure şi numeroase acte de corupţie la nivel guvernamental. Pe de altă parte, organizaţiile de protecţie a mediului şi oamenii de știință spun că focul din pădurea tropicală a Braziliei ar fi fost provocat de fermieri, care îşi doresc să folosească terenurile pentru agricultură şi creşterea animalelor.

"Cercetările noastre arată o creştere a defrișărilor. În urma defrișărilor şi a incendiilor, acele zone pot fi folosite pentru agricultură."

Pădurea amazoniană produce aproximativ 20% din oxigenul Planetei și este adesea numită plămânul lumii. Distrugerea pădurii ar putea provoca schimbarea majoră a climei globale.

Lasă un comentariu