ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. În urma creșterii temperaturilor cu circa 0,5 grade Celsius pe deceniu Antarctica "înverzește"

Antarctica devine din ce în ce mai "verde" pe fondul modificărilor produse de schimbările climaterice ce afectează această zonă a Pământului, informează joi Xinhua citând un studiu publicat în jurnalul american "Current Biology".

Conform cercetării, aria ocupată de plante în Antarctica, în special de mușchi, s-a extins rapid în ultimii 50 de ani.

Doar circa 0,3% din suprafața Antarcticii este ocupată de plante, însă noile descoperiri sugerează existența unor "schimbări importante în biologia și peisajul acestei regiuni reprezentative", se arată în studiul recent. "Am observat că Antarctica înverzește", susține într-o declarație profesor Dan Charman de la Universitatea din Exeter, care a condus proiectul de cercetare.

Peninsula Antarctica este binecunoscută ca fiind una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere de temperatură de pe Pământ. Valorile anuale de temperatură înregistrate în această zonă au crescut cu circa 0,5 grade Celsius în fiecare deceniu începând din anii '50, precizează sursa citată.

Prin analiza mostrelor forate din zonele cu mușchi din Antarctica, foarte rezistente în condiții climatice reci, oamenii de știință pot afla multe detalii despre modul în care temperaturile în creștere au afectat ecologia peninsulei.

În cadrul studiului recent, cercetătorii au analizat mostre de mușchi forate din trei regiuni de pe o arie de circa 644 de kilometri, incluzând trei insule din Antarctica — Insula Elefantului, Insula Ardley și Insula Verde, scrie agerpres.ro.

Mostrele conțineau date din ultimii 150 de ani, iar în urma studiilor s-au descoperit dovezi clare ale existenței unor "puncte de cotitură", momente după care activitatea biologică a crescut în mod evident, petrecute în ultima jumătate de secol.

"Creșterea temperaturilor în ultima jumătate de secol în Peninsula Antarctică a avut un efect dramatic asupra dezvoltării banchizelor de mușchi din regiune", a declarat autorul principal al studiului, Matt Amesbury, din cadrul aceleiași universități. În condițiile continuării acestui fenomen și a extinderii zonelor de pe care gheața dispare în urma retragerii ghețarilor, "Peninsula Antarctică va fi un loc mult mai verde în viitor", susține cercetătorul.

Oamenii de știință notează că vor continua să examineze mostrele forate ce conțin informații din urmă cu mii de ani pentru a afla în ce măsură schimbările climaterice au afectat ecosistemele înainte ca activitatea umană să cauzeze încălzirea globală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu