Încă un transplant de ficat, realizat cu succes. O femeie grav bolnavă a fost salvată de medici

Embed:

Un transplant de ficat a fost efectuat, ieri, la Spitalul Clinic Republican. Beneficiarul este o femeie în vârstă de 52 de ani, iar donatorul a fost chiar fratele ei. Medicii spun că operaţia a decurs fără complicaţii şi că ambii pacienţi se simt bine.

Potrivit medicilor, femeia a ajuns la spital în stare gravă. Ea suferea, de mai mulţi ani, de ciroză. Operaţia a fost efectuată de către o echipă de medici din România şi specialişti de la Spitalul Clinic Republican.

Operaţia a fost posibilă datorită fratelui care a donat o parte din ficatul său. Deşi familia pacientei este numeroasă, doar Andrei, cel mai mic dintre fraţi s-a dovedit a fi compatibil cu Ana. 

"Ea îmi este soră. O singură soră avem şi mi-am zis s-o ajut. Mă simt bine şi sper ca peste două zile să mă externez şi cred că totul va fi bine", a declarat donatorul.

Medicii spun că în cazul în care nu vor apărea complicaţii, pacienţii vor fi externaţi în decurs de 40 de zile.

"Acum trece o perioadă post-operatorie normală. Clar că donatorul este bine, clar că pacienta este încă într-o stare gravă. Se simte bine, este detubată, în cunoştinţă. Sperăm să fie aceleaşi rezultate ca şi la primii doi pacienţi", a comunicat Adrian Hotineanu, şef secţie Spitatlul Clinic Republican.

Aceasta a fost cea de-a treia operaţie de transplant de ficat, realizată în Moldova, dar şi cea mai complicată. Prima intervenţie a avut loc în februarie, iar a doua, în iunie, ambele intervenţii sunt considerate un succes.

Intervenţia a durat opt ore şi a costat bugetul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină un milion şi 200 de mii de lei. Medicii de la Spitalul Republican intenţionează să mai efectueze două operaţii de transplant de ficat până la sfârşitul acestui an. Pe lista de aşteptare se află aproape 30 de persoane. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu