Încă un caz de infectare cu VIRUSUL ZIKA. O femeie a fost internată în spitalul din Presov

Primul caz al unui pacient infectat cu virusul Zika a fost confirmat în Slovacia, a declarat ministrul sănătății din această țară, Viliam Cislak, într-o conferință de presă susținută miercuri, scrie agerpres.ro.

Această confirmare a venit de la un laborator de virusologie din Hamburg. Este vorba de o femeie care a fost internată în spitalul din Presov săptămâna trecută, după întoarcerea din Africa de Sud.

"Pacienta a fost externată într-o stare bună în 26 februarie. Nu trebuie să fie izolată", a explicat Cislak, adăugând că nu există niciun pericol pentru nimeni, având în vedere că Zika nu este genul de virus care s-ar putea răspândi pe calea aerului. "Simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei'', a reamintit el.

Femeia a fost avertizată că nu ar trebui să rămână însărcinată. De asemenea, i s-a interzis să doneze sânge și i s-a recomandat să fie precaută în ceea ce privește contactul sexual.

Zika este un virus transmis de țânțari, în special de cei din familia Aedes aegypti, responsabili și pentru febra galbenă. Specia nu trăiește în general în Europa, dar virusul poate fi transmis de la mamă la făt prin placentă, ceea ce poate duce la dezvoltarea microcefaliei la nou născut. Au fost, de asemenea, confirmate cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca și prin transfuzii de sânge. Deocamdată nu există niciun tratament specific.

În avizul său de călătorie, Ministerul Afacerilor Externe și Afacerilor Europene din Slovacia sfătuiește femeile să reconsidere deplasările planificate în zonele afectate, respectiv țările din sud și central-americane, inclusiv din regiunea Caraibelor și Insulele Capului Verde.

PUBLIKA.MD amintește că și în Cehia au fost confirmate, în data de 25 februarie, primele două cazuri de infectare cu virusul Zika, la o femeie care a călătorit în Republica Dominicană și la un bărbat care a contractat virusul pe insula Martinica din Caraibe.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu