Încă un caz de gripă porcină. Victima - un copil de patru ani din Chişinău

Embed:

Un copil de patru ani, din Chişinău, a fost diagnosticat cu gripă de tip AH1N1. Medicii spun că starea de sănătate a copilului este stabilă.

Publika.md reaminteşte că şi un bărbat din Ungheni a fost diagnosticat cu gripa pandemică AH1N1. El a fost transferat la spitalul de boli infecţioase din Chişinău. La Ungheni rămân internaţi alţi 10 oameni, care au fost în contact cu el.

Informaţia a fost confirmată de către reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate, care spune că, deocamdată, nu se cunoaşte cauza bolii.

"Sunt rude, cumnaţi, nepoţi, toţi din familia primului pacient. Stare lor este stabilă, câţiva din ei au fost internaţi în stare de gravitate medie. În prezent, starea lor stare este satisfăcătoare", a declarat directorul Spitalului Raional Unghen, Lidia Crăciun.

La spitalul din Ungheni a fost instituită stare de carantină. Speciliştii Centrului Naţional de Sănătate Publică spun că un alt caz de gripă de tip AH1N1 a fost înregistrat în Chişinău, la un copil de patru ani.

"Categoriile de risc sunt persoanele cu diferite afecţiuni cronice, cardiovascuale, afecţiuni ale aparatului respirator, bolnavii de diabet", a declarat directorul adjunct al Centrului Naţional de Sănătate, Constantin Spânu. 

Potrivit medicilor, simptomele gripei AH1N1 sunt asemănătoare celor ale bolii obişnuite. Gripa de tip A se manifestă prin tuse, febră peste 38 de grade, dureri de cap şi stare de vomă.

Noul virus gripal a fost depistat pentru prima dată în 2009, în Mexic, şi s-a răspândit în întreaga lume. Acest tip de gripă, numită pandemică, a făcut mii de victime în toată lumea. În ţara noastră, virusul AH1N1 a ucis aproximativ 70 de oameni.

În Moldova, gripa de tip nou a ajuns în 2009, când au fost înregistrate 2.500 de îmbolnăviri, iar 25 de oameni au murit. În următorul an, maladia a luat amploare, 3.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 40 au decedat. Ca să oprească răspândirea gripei, autorităţile au pornit o campanie de vaccinare a populaţiei.

Mai multe loturi de vaccin antigripal au fost donate de Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii. Cel mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, din 2009, de la declanşarea pandemiei de gripă, şi până în ianuarie 2010, boala a ucis aproximativ 18,5 mii de oameni, din 208 ţări. Cel mai mult au fost afectate statele din sud-estul Europei, nordul Africii şi sudul Asiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu