ÎNCĂ UN AN DE PROMISIUNI. Din 2013, satele din lunca Prutului nu au apă potabilă

Embed:
În satele din lunca Prutului, oamenii aşteaptă de mai bine de şapte ani finalizarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă. Din 2013 încoace, cele 11 sate au fost vizitate de prim-miniştri şi deputaţi. Numai că odată cu schimbarea Guvernelor, s-au schimbat şi termenele privind darea în folosinţă a reţelei de apă.

Printre cele 11 localităţi se numără şi satul Obileni. Oamenii spun că fântânile nu sunt bune şi sunt nevoiţi să aducă apă din alte localităţi.

"-E bună apa?
- Nu e chiar bună. Nu sunt izvoarele curate. Asta e apă din fântânile de la suprafaţă."

"Din partea de la deal nu are nimeni apă. Majoritatea sătenilor au fântâni şi timp de vreo trei ani a scăzut apa şi nu este apă. Toţi astupă fântânile înapoi."

De-a lungul anilor, autorităţile au tot venit cu promisiuni. Iar proiectul reţelei de apă a rămas la stadiul de promisiune.

"S-a promis încă de la celălalt guvern, dar s-au oprit şi acum din nou."

"Promisiunile merg de vreo trei-patru ani de zile. S-a început a dezvolta sistemul de aprovizionare de la Prut, dar pe urmă s-a stopat. Nu ştim care e problema."

Antreprenorii promit că lucrările la staţia de captare şi pompare vor fi gata în luna mai.

"Primim apa din Prut, care ajunge aici. După ce terminăm, aici reparaţia, se instalează două filtre, care vor fi pentru curăţarea preventivă. Reparaţia şi acum se face. Azi e duminică şi de aceea nu se lucrează, dar ea se face, deja de o săptămână de zile", a spus Vasile Guţu, antreprenor care execută lucrările.

"Pentru acest proiect mai sunt necesari 23 de milioane de lei şi merg estimările pentru reţelele intravilane. Estimativ am spus că este necesar 40 de milioane, dar încă se fac calcule. Banii îi alocăm din Fondul Ecologic şi din Fondurile pentru Dezvoltare Regională", a declarat Ion Chicu, premier.

Premierul Ion Chicu a vizitat staţia de pompare şi captare a apei din râul Prut, dar nu le-a spus şi primarilor despre aceste cifre. Potrivit administraţiei locale din satul Obileni, chiar dacă staţia va fi gata la termenul stabilit, mai e nevoie de bani pentru reţelele intravilane, care să aducă apa în casele oamenilor.

"Nu s-a lucrat până acum din lipsă de surse financiare.
- Acum bani de unde o să fie luaţi?
- O să vedem.
- Noi mai avem nevoie în sat să aducem apa, care ne costă 16 milioane de lei.
- Banii aceştia de unde?
- Căutăm surse financiare...", a zis Alexei Dimitriu, primaru satului Obileni, Hînceşti.

Până în prezent, pentru construcţia staţiei de pompare şi captare a apei au fost cheltuiţi 37 de milioane de lei.
loading...

Lasă un comentariu