Încă o înfrângere pentru PCRM. Şi Maia Sandu îşi păstrează funcţia de ministru al Educaţiei

Embed:

Moţiunea simplă privind demiterea ministrului Educaţiei, Maia Sandu, nu a fost avizată de Parlament. Pentru au votat doar 32 de deputaţi din cei 87, prezenţi în sală.

"Parlamentul îşi îndreaptă atenţia asupra sistemului educaţional. E firesc să avem un dialog pentru consolidarea eforturilor. Am citit textul moţiunii. Cu toţi ştim că există probleme în domeniul educaţional, dar sunt sigură că putem găsi o platformă comună pentru consolidarea eforturilor. Acest fapt confirmă existenţa unor perobleme seriose în sistem. Circa 6000 de candidaţi au o singură disciplină nepromovată, însă toţi mai au o şansă la sesiune suplimentară. Avem o perspectivă reală. Nu putem pretinde că am eliminat cu totul frauda în acest domeniu, dar suntem pe drumul cel bun. Rezultatele sunt o realitate fidelă în care se află societatea noastră. Ministerul va prezenta în scurt timp orientările strategice privind domeniul educaţiei. Unele din aceste propuneri vor fi destul de dificile. Dar trebuie să lăsăm la o parte interesele politice şi să optăm pentru cele naţionale. Trebuie să ne gândim împreună la generaţile care vin", a declarat Sandu.

Deputatul PCRM Artur Reşetnicov a criticat raportul prezentat de ministrul Educaţiei la şedinţa de astăzi a Parlamentului. "Am ascultat cu atenţie raportul prezentat de dumneavoastră. Pot să spun că Ministrul Educaţiei califică elevii drept roboţi. În raport trebuiau să fie prezentate cifre. Să spuneţi că aţi închis peste 90 de şcoli, aţi reorganizat mai multe instituţii, iar aceste acţiuni sunt consecinţele rezultatelor de la BAC", a precizat Reşetnicov.

Artur Reşetnicov a fost susţinut şi de colega de partid, comunista Ina Şupac."Până în decembrie urmează să fie distruse încă 200 de instituţii de învăţământ şi este vorba de şcoli unde sunt peste 100 de copii. Lichidarea şcolilor înseamnă lichidarea satelor. Mai mult, creşte şi numărul elevilor analfabeţi. Aşa numitele reforme în domeniul învăţământului merg într-o direcţie greşită. Astăzi avem disponibilitatea să ne debarasăm de personaje care distrug învăţământul din Moldova", a specificat Şupac.

Moţiunea simplă privind demiterea ministrului Educaţiei a fost criticată de reformatorii grupului Hadârcă. "Noi trebuie să promovăm meritocraţia. Doamna Sandu are mai mult curaj şi bărbăţie şi a demonstrat că poate să facă reforme. Nu vom susţine moţiunea, care este una fariseică", a specificat deputata Ana Guţu.

Deputatul PLDM Maria Ciobanu a declarat că moţiunea simplă, iniţiată de PCRM privind activitatea ministrului Educaţiei "este o mostră de populism ieftin. "Sistemul preuniversitar are nevoie de eficientizare şi este ridicol să afirmi că rezultatele de la BAC sunt o catastrofă. Tinerii au picat pentru că nu au învăţat. Cei din opoziţie, voi asumaţi-vă rezultatele pe care le-aţi promovat în cei opt ani de guvernare. PLDM propune să nu fie susţinută această moţiune", a menţionat Ciobanu.

Publika.md aminteşte că moţiunea simplă privind nemulţumirea faţă de modul în care au fost organizate examenele de bacalaureat din acest an a fost elaborată de fracţiunea PCRM. Anterior, şi liberalii au criticat-o pe Maia Sandu pentru BAC-ul din acest an.

Amintim că nici moţiunea simplă, iniţiată de PCRM, privind demiterea ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, nu a trecut de Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu