Încă două puncte de trecere, renovate și modernizate cu suportul Uniunii Europene

Autoritățile vamale și de frontieră ale Republicii Moldova și Ucrainei au devenit beneficiarele unui nou proiect de asistență tehnică, finanțat de Uniunea Europeană.

Cu un buget de 4,7 milioane euro, proiectul „Consolidarea managementului integrat al frontierei de-a lungul frontierei moldo-ucrainene” va fi implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în colaborare cu Misiunea de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (EUBAM), pe parcursul a 28 de luni.

Proiectul a fost lansat astăzi la Chișinău, evenimentul reunind conducătorii instituțiilor beneficiare, reprezentanții Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, precum și cei ai partenerilor de implementare.

În alocuțiunea sa, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menționat că modernizarea infrastructurii punctelor de trecere vizate în proiect - ”Giurgiulești-Reni” și ”Cuciurgan-Pervomaisk” va permite aplicarea eficientă a controlului comun conform celor mai bune practici prevăzute de managementul integrat al frontierei.

”Controlul comun constituie unul dintre cele mai eficiente mecanisme de securizare și fluidizare a traficului transfrontalier, deoarece acesta presupune unificarea eforturilor tuturor autorităților cu atribuții la frontieră, astfel încât să accelerăm formalitățile de control, să creștem eficiența și calitatea verificărilor și nu în ultimul rând - să reducem cheltuielile de întreținere a infrastructurii punctelor de trecere.”, a mai declarat Vitalie Vrabie.

“Acest nou proiect pilot în domeniul MIF al Uniunii Europene este de un mare interes pentru cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei. Proiectul a fost solicitat de ambele țări cu scopul de a face trecerea frontierei mai sigură și mai rapidă. Acest lucru înseamnă că persoanele sau bunurile vor fi verificate doar o singură dată la frontieră și că procesarea documentației acestora va fi mai rapidă.”, a adăugat Marco Gemmer, șeful adjunct al Secțiunii Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

”Acesta este un proiect pentru două țări care au recunoscut importanța colaborării pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi cele legate de comerțul ilicit și mișcările de mărfuri și de persoane, și importanța de a atinge obiective comune în contextul unei dezvoltări socio-economice sporite pentru populațiile respective, care este posibil numai într-un mediu de securitate, încredere și unde este exercitat statul de drept” a adăugat Antonio Polosa, Șeful Misiunii OIM în Moldova.

Obiectivul general al acestui proiect constă în consolidarea Managementului Integrat al Frontierelor și îmbunătățirea transparenței și capacității operaționale ale autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei și Republicii Moldova pentru a accelera procedurile de control la traversarea frontierei, fapt ce va conduce la diminuarea rândurilor și timpului de așteptare în vamă.

Acest obiectiv urmează a fi realizat prin reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere ”Giurgiulești-Reni” și ”Cuciurgan-Pervomaisk”, dotarea cu echipamente performante de control, îmbunătățirea schimbului de informații și optimizarea procedurilor de control la traversarea frontierei.

Potrivit datelor deținute, aceste două puncte de trecere a frontierei înregistrează un flux anual de aproximativ 3 milioane de persoane și 810 000 de vehicule.

În plus, proiectul va contribui la crearea unui punct de contact comun (PCC) în cadrul postului vamal Palanca, construit pentru efectuarea controlului comun pe teritoriul țării noastre. PCC va asigura schimbul de informații în timp util între autoritățile implicate despre: persoanele și mijloacele de transport care trec sau cărora le este refuzată trecerea frontierei, diverse alerte, specificul traficului local, circumstanțele ce ar putea influența sau afecta situația la frontieră, precum și alte informații care ar putea ajuta la estimarea situației de la frontiera comună.

Este de menționat că, acesta este deja al doilea proiect important de infrastructură, implementat cu asistența financiară a Uniunii Europene. Primul proiect vizează reconstrucția postului vamal ”Palanca” pentru realizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta are un buget de 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova. Un alt proiect finanțat de UE este preconizat pentru reabilitarea a trei dintre cele mai solicitate puncte de trecere de la frontiera moldo-română. Este vorba despre punctele de trecere ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Galați”.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu