Încă 12 raioane din ţară vor trece în acest an la utilizarea energiei regenerabile

Proiectul "Energie şi Biomasă în Moldova" implementat în anul 2011, cu sprijinul Uniunii Europeane, va fi lansat în acest an, în 12 raioane noi.

Astfel, în această săptămână proiectul se lansează în raioanele Străşeni, Taraclia, Căuşeni, Călăraşi, Nisporeni şi Ialoveni. Echipa proiectului va merge în fiecare raion, unde va prezenta în cadrul şedinţelor publice condiţiile pe care urmează să le întrunească satele ce vor să îşi încălzească instituţiile publice cu energie regenerabilă.  

Ulterior, comunităţile interesate vor putea să expedieze pe adresa "Proiectului Energie şi Biomasă" scrisori de intenţie, până pe data de 30 ianuarie curent.

În primii doi ani de activitate, proiectul a fost implementat în 20 de raioane din ţară şi în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia. Astfel, peste 100 de localităţi au fost deja selectate să-şi conecteze instituţiile publice la sisteme termice alternative celor existente.

În total, în 121 de şcoli, grădiniţe, centre umanitare şi primării sunt instalate centrale moderne pe bază de biomasă. Totodată, noile sisteme termice de încălzire au condus la crearea a peste 200 de locuri de muncă şi la lansarea unor afaceri noi de producere a peletelor şi brichetelor.

Investiţia totală a "Proiectului Energie şi Biomasă" în aceste localităţi a fost de 8.143.000 de dolari, comunităţile contribuind cu 2.434.000 de dolari. 

Proiectul "Energie şi Biomasă în Moldova" este implementat pe perioada anilor 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14 milioane de euro. Banii sunt acordaţi de Uniunea Europeană și PNUD Moldova.  

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu