Încă 100 de mii de moldoveni vor fi conectaţi la reţeaua de apeducte în 2019

Peste 2 milioane de persoane au acces la apă potabilă livrată centralizat, adică prin sisteme de apeduct.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, cota populației conectate la apeduct a ajuns, în anul 2018, la nivelul de 60,6%, informează poştadeştiri.

Numărul apeductelor funcționale a crescut până la cifra de 1168 sau aproape 96% din totalul sistemelor existente. Prin urmare, la apă livrată centralizat au acces locuitorii din 774 de localități.

Recent, Guvernul a anunțat că reconstrucția, construcția de noi apeducte, dar și de sisteme de canalizare. Este una dintre priorități asociată programului de reconstrucție a infrastructurii, "Drumuri Bune 2".

Conform situației pentru 2018, în țară erau funcționale 110 sisteme de canalizare, iar de servicii de canalizare beneficiau locuitorii din 126 de localități sau peste 29% din populație.

Prognozele Ministerului Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Mediului indică, pentru acest an, extinderea rețelei de apeducte cu circa 240 de kilometri, fapt ce va permite conectarea la rețea a peste 100 mii de persoane.

De asemenea, este preconizată extinderea rețelei de canalizare cu 55 de kilometri și conectarea a 5,3 mii de locuitori. Investițiile statului în acest scop se vor cifra la circa 200 milioane de lei.

Pe aceeaşi temă